Jul på Gammel Estrup. Oplev ægte herregårdsjul anno 1918

Julen står for døren – også på herregården Gammel Estrup, hvor man kan være med, når både herskab og tjenestefolk gør sig klar til jul som på den sidste greves tid for hundrede år siden.

Følg juleforberedelserne igennem hele december, hvor Gammel Estrup er pyntet op til jul. I Spisestuen står julemiddagen klar på grevens bord, og i Riddersalen stråler juletræet. I stuerne kan man se, hvor grevefamilien drak kaffe efter middagen, før juletræet blev tændt, og hvor børnene efter juletræsdansen nød deres gaver, og familien samledes om flygelet og sang julesange. I Folkestuen, er der dækket op til tjenestefolkenes julemiddag. Og i Herregårdskøkkenet kan man møde husjomfruen, der laver julebag som for hundrede år siden (07.11.18).

Se mere, klik her.

Julekagedyst. Kan partiformænd bage andet end rævekager?

Den store julekagedyst på Gammel Estrup

Partiformand fra Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, og partiformand fra Radikale Venstre, Morten Østergaard, smøger ærmerne op og svinger kagerullerne ved den store julekagedyst på herregården Gammel Estrup på Djursland.

Normalt dyster de på hårde argumenter og gyldne løfter, men den 8. december er jakkesæt og attachemapper skiftet ud med forklæder og kageruller. Der skal nemlig dystes på julesmåkager i Herregårdskøkkenet på den gamle herregård Gammel Estrup (07.11.18).

Se mere, klik her.

Gammel Estrup har brug for din hjælp. Støt museet med 200 kr

VI HAR NÅET MÅLET FOR 2018! TAK TIL ALLE FOR DEN OVERVÆLDENDE STØTTE. VI SKAL IGEN I 2019 NÅ OP PÅ 100 DONATIONER, SÅ HVIS DU VIL DONERE, SÅ GØR DET GERNE I DET NYE ÅR :-). (19.11.18).

Hvert år skal Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum fremvise en oversigt for SKAT på 100 personer, som hver giver museet minimum 200 kr. som gave, hvis Gammel Estrup skal forblive på SKATs liste over godkendte, almennyttige foreninger og institutioner.

At være på SKATs liste betyder blandt andet, at museet kan modtage arv, uden at denne skal beskattes, og at museet kan få en betydelig momskompensation. At være på listen er derfor helt afgørende for den fortsatte drift og udvikling af museet.

Se mere, klik her.

Gammel Estrup afholdt Norddjurs’ største historiske festival for børn

I dagene 28-29-30 august var der ikke stille på den gamle herregård. Her indtog over 1.000 børn nemlig Gammel Estrup, da museet afholdt Middelalderfestival for børn i dagtilbud og indskoling i Norddjurs Kommune.

”Børnene skal blandt andet prøve kræfter med middelalderjagt, hvor de kan prøve at skyde med bue og pil, ringridning på løbecykler samt fremstilling af kalkmalerier, læderpunge og middelaldermad. På den måde får børnene virkelig lov til at føle historien på egen krop”, forklarer museumsformidler Anders Sinding.

Det er tilsyneladende noget, der tiltaler Norddjurs Kommunes skoler og dagtilbud, for der deltog langt over 1.000 børn da festivalen løb af stablen. Fordi efterspørgslen har været så overvældende, planlægger Gammel Estrup at lave en fast festivaluge hvert år for kommunens børn og unge (31.08.18.).

Se mere om Gammel Estrups tilbud til institutioner og skoler her.

Gammel Estrup afslutter 10 års arbejde med en udstilling om de brølende tyvere

Med udstillingen Moderne Tider hos Greven sætter Gammel Estrup foreløbigt punktum for 10 års arbejde med at gennemrestaurere og ny-formidle herregårdens mange sale og gemakker.

Siden 2008 har Gammel Estrup, Danmarks Herregårdsmuseum, arbejdet med en omfattende restaurerings- og formidlingsplan, og nu står det hele færdigt. Fra 30. juni kan publikum således opleve Gammel Estrups lange historie fra renæssancen og op til 1920’erne igennem en række gennemførte stuer og sale (29.06.18).

Læs mere om udstillingen her.

Hold sommerferie som skovarbejder i 1930

Mange danskere bruger sommerferien på at tage på en flyrejse til et andet land, men hvad med en rejse tilbage i historien? I sommerferien har man nu mulighed for at holde ferie i det autentiske skovarbejderhus fra 1930’erne.

Og det er ikke bare rammerne, der er som i gamle dage. Familier, der lejer sig ind i huset, skal også leve, som man gjorde for knap 100 år siden. Meningen med opholdene i huset er, at folk skal mærke historien på egen krop. Man bliver derfor iklædt typisk arbejdertøj fra perioden, og så får man udleveret en kasse med fornødenheder bestående af råvarer og opskrifter, så man selv kan tilberede mad på brændekomfuret. Se mere her.

Fonde støtter stort udstillings- og restaureringsprojekt

Med støtte fra en række fonde er Gammel Estrup nu i gang med en stor restaurering og nyformidling af fire rum i herregårdens hovedbygning. Rummene, der skal illustrere 1920’erne, åbner i sommeren 2018 under titlen Moderne tider hos greven.

Indretningen af rummene tager udgangspunkt i lister over inventar fra Christen Scheels tid og omfatter dels et ‘Herreværelse’, som fungerede som dagligstue, dels ’Grevens Rygetårn’, hvor greven kunne trække sig tilbage og få sig en god cigar. Derudover indrettes en mellemgang og et fotoatelier, hvor man både kan opleve familiens gamle fotografier og tage sine egne billeder iklædt historisk tøj.

Udstillingen ‘Moderne tider hos greven’ åbnes officielt af Kulturminister Mette Bock den 29. juni 2018. Udstillingen, som er en del af museets permanente udstilling, kan opleves af publikum fra 30. juni. Læs pressemeddelelse (pdf). (03.05.18).

Eksklusive skumrings-arrangementer i februar og marts

Greve Jørgen Scheel blev den sidste rigtige Herremand på Gammel Estrup, inden verden gik af lave. Dengang Herremanden ud over sine herregårde også ejede alle fæstegårdene i de omkringliggende landsbyer, og hvor han desuden havde hals- og håndsret over fæstebønderne. Dengang forskellen på adel og bonde var ubeskrivelig – som forskellen på pudder og pløre!

I februar og marts 2018 åbner Gammel Estrup dørene til en helt særligt skumrings-omvisning, hvor deltagerne har slottet helt for sig selv, og der er mulighed for at nyde kaffe og kage i samme salon, som grevefamilien benyttede for 250 år siden. Man skal være et meget hårdhudet gemyt, hvis man ikke fornemmer en lille rislen af den intense atmosfære, der findes i det gamle slot, når mørket falder på

Arrangementet varer 2 timer med start mellem kl. 15 og 17 på alle hverdage. Man begynder med fortælling rundt på Slottet, hvorefter der er kaffe og kage. Man kan vælge mellem to slags kaffeborde: Tyendets kaffebord, der foregår i Folkestuen, hvor der er træbænke og langborde, eller Herskabets kaffebord, hvor der er dækket fint op i Den store Salon.

Se mere her (pdf).

Ny bog om elitens mad og spisevaner udkommer 30. januar

Den nye udgivelse Fyrstelige Måltider handler om de måltider, som er blevet serveret hos de rigeste og mest magtfulde personer og familier gennem tiden. Læseren tages således med til både fyrster, grever og kongers bord fra middelalderen og helt frem til i dag.

Bogen er skrevet af landets førende eksperter i madhistorie og henvender sig til alle med en interesse i såvel hofkultur som kogekunst (22.01.18).

Læs pressemeddelelse (pdf)

Åbent hus 29. januar: Museet indsamler historier og ting fra Gammel Estrup

Har du en genstand, et foto eller en god historie, der knytter sig til herregården Gammel Estrup? Så kan det nu komme på museum. Gammel Estrup samler nemlig i 2018 ind til en vidensbank om samspillet mellem herregården og lokalområdet under titlen ”Mit Gammel Estrup”.

Museet tager imod henvendelser fra 2. januar 2018, men vil man hellere møde personligt op, kan man også gøre det den 29. januar kl 16-18, hvor Gammel Estrup holder ekstraordinært åbent for de lokale ved en stor åbningsfest.

I samarbejde med Sønderhald Egnsarkiv og Auning Bymuseum præsenterer museet på denne dag en inspirationsudstilling med udpluk fra Gammel Estrups historie baseret på minder og genstande fra lokalområdet. Samtidig står museets personale klar til at modtage de ting og beretninger, som folk kommer med. Det indsamlede materiale vil så efterfølgende udgøre rammen om en særudstilling i Gammel Estrups Orangeri. LÆS MERE OM ÅBNINGSFESTEN 29. JANUAR.

Genstande, fotografier og gode historier fra Gammel Estrup sendes med posten til: Gammel Estrup – Herregårdsmuseet, Att: Marie Aaberg Andersen, Randersvej 2, 8963 Auning. Eller på mail til: ma@gammelestrup.dk.

LÆS MERE OM MIT GAMMEL ESTRUP