fbpx

Julen står for døren på Gammel Estrup. Aktiviteter for hele familien

Oplev den ægte herregårdsjul på Gammel Estrup.

Vær med, når herskab og tjenestefolk gør deres juleforberedelser i december måned. Se, hvordan både greven og hans ansatte holdt jul for 100 år siden og vær selv med i juleaktiviteterne i alle weekender. Køb juletræer og -gaver og smag på julen, når husjomfruen laver sulemad og julebag som på oldemors tid.

Læs mere om Jul på Gammel Estrup.

Gammel Estrup er i mål med indsamling af donationer

“Gammel Estrup har brug for din hjælp. Støt museet med 200 kr.” Sådan lød museumsdirektør Britta Andersens bøn til museets gode venner og støtter. Og nu har museet modtaget de nødvendige donationer!

Hvert år skal Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum kunne fremvise en oversigt for SKAT på 100 gavegivere, som hver giver museet minimum 200 kr., hvis museet skal forblive på SKATs liste over godkendte, almennyttige foreninger og institutioner.

At være på SKATs liste betyder blandt andet, at museet kan modtage arv, uden at denne skal beskattes, og at museet kan få en betydelig momskompensation. At være på listen er derfor helt afgørende for den fortsatte drift og udvikling af museet.

Tak til alle, der har støttet Gammel Estrup! (01.10.19).

Herregårdenes Dag var en bragende succes

Den 18. august åbnede slotte og herregårde over hele landet for publikum

Gammel Estrup tovholder for den første landsdækkende Herregårdenes Dag, hvor 33 herregårde åbnede huse, haver, park og skov for de mange interesserede.

Begivenheden fik stor synlighed i medierne og både landsdækkende ugeblade og Danmarks Radio samt lokale medier rundt om i landet omtalte Herregårdenes Dag. Således måtte mange af de deltagende herregårde og slotte melde om totalt udsolgt.

Planen er at gentage Herregårdenes Dag 3. søndag i august hvert år (19.09.19.).

Se mere om Herregårdenes Dag 2019 her

HENT PROGRAM FOR HERREGÅRDENES DAG 2019 (pdf)

Historisk drivhus åbner i herregårdshaven den 4. juli 2019

I sommeren 2019 åbner et såkaldt vin- og ferskenhus i herregårdshaven på Gammel Estrup. Drivhuse var almindelige på herregårdene omkring år 1900. De forsynede husholdningen med frugt og grønt og fungerede samtidig som statussymbol – det var nemlig ikke enhver forundt at spise ferskner om vinteren i det kolde Danmark. Etableringen af drivhuset er muliggjort af en række private fonde (26.03.19).

Se mere (pdf)

Nyt herregårdsprojekt giver liv til landdistrikterne

Under titlen Jagten på Fortiden skal danskerne over de næste tre år på opdagelse i deres lokale herregårdsområder.

Befolkningen i landdistrikterne skal deltage i historiske vandreture, madfællesskaber og historiske oplevelser. Og på en ny hjemmeside kan skoler finde gratis undervisningsfilm og inspiration til undervisning i deres lokale herregårdsområde.

Projektet, der blandt andet er støttet af Nordea-fonden, er etableret af Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum (25.01.19.)

Se mere her.

Besøg Gammel Estrup i februar og få et årskort med

Gammel Estrup og nabomuseet Det Grønne Museum har afskaffet den fælles gratisdag om fredagen.

Til gengæld får man i hele februar måned et gratis årskort, når man køber billet til de to museer.

Med et årskort kan man opleve udstillinger og aktiviteter for store og små gratis i hele 2019. (23.01.19).

Se mere i pressemeddelelsen (pdf).

Gammel Estrup søger frivillige til Herregårdskøkkenet

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum søger lige nu mænd og kvinder i alle aldre, der har lyst til at hjælpe til i herregårdens køkken i weekender og ferieperioder og få museets mange besøgende til at føle sig velkomne. Arbejdet omfatter bagning på det store brændekomfur og salg af kaffe og kage.

Om det frivillige arbejde siger Grethe Højgaard, 65 år: Jeg kan godt lide at arbejde ved det gamle komfur og lave mad på den gammeldags måde. Der er en helt særlig stemning og en god ånd, når vi arbejder sammen i køkkenet. Og så smager brød og kager bare helt særligt, når det er lavet på brændekomfuret. Jeg elsker at bage og den gode snak, man får med publikum. De er altid så glade og positive, når der er et levende menneske, de kan tale med og købe kaffe og kage af.

Gammel Estrup afholder introduktionsmøde om Herregårdskøkkenet 20. marts kl 12-14. Tilmelding til museumsbutikken på museumsbutikken@gammelestrup.dk.

Læs mere.

Gammel Estrup udgiver nye herregårdshistorier

Gammel Estrup udgiver 30. november 2018 Herregårdshistorie 14. Bogen stiller skarpt på herregårdens kvinder igennem fortællingerne om syv forskellige herregårdsfruer fra seks forskellige århundreder. Udover temaet om herregårdsfruer rummer bogen et tema om herregårde og godsejere under Anden Verdenskrig samt artikler om herregårdsgolf og efterreformatoriske kalkmalerier. Bogen henvender sig til alle med interesse for herregårde og dansk kulturarv.

Bogen koster 198 kr og kan bestilles via museumsbutikken ved henvendelse på T 8648 3001 eller på mail museumsbutikken@gammelestrup.dk.

Se mere om bogen, klik her.

Ny hjemmeside samler viden om Danmarks herregårde

Dansk Center for Herregårdsforskning står bag den nye hjemmeside www.danskeherregaarde.dk.

Danskeherregaarde.dk er den eneste digitale platform, der rummer alle landets godt 700 herregårde, og det er nemt at navigere i det omfattende materiale. Man kan læse om hver enkelt herregård, om bygninger, kulturmiljø og ejere, og følge gården gennem tiden via kort, der viser historiske nedslag. Man kan også videre fordybe sig i herregårdshistorien via en række historieartikler og omfattende herregårdstemaer.

Gå på opdagelse på www.danskeherregårde.dk.

Oplev ægte herregårdsjul anno 1918

Julen står for døren – også på herregården Gammel Estrup, hvor man kan være med, når både herskab og tjenestefolk gør sig klar til jul som på den sidste greves tid for hundrede år siden.

Følg juleforberedelserne igennem hele december, hvor Gammel Estrup er pyntet op til jul. I Spisestuen står julemiddagen klar på grevens bord, og i Riddersalen stråler juletræet. I stuerne kan man se, hvor grevefamilien drak kaffe efter middagen, før juletræet blev tændt, og hvor børnene efter juletræsdansen nød deres gaver, og familien samledes om flygelet og sang julesange. I Folkestuen, er der dækket op til tjenestefolkenes julemiddag. Og i Herregårdskøkkenet kan man møde husjomfruen, der laver julebag som for hundrede år siden (07.11.18).

Se mere, klik her.