fbpx

Ny virtuel udgave af Gammel Estrup lanceres på museets 90-årsfødselsdag

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum blev oprettet tilbage i 1930.

Museet blev givet som en folkegave af stedets daværende ejer, Valdemar Uttental, og har siden da været en selvejende institution.

Den 29. januar 2020 fylder museet 90 år og giver i den anledning en gave tilbage i form af en virtuel udgave af Gammel Estrup (29.01.20.).

Gå til den nye online-udgave af Gammel Estrup historiefortaelleren.dk.

Besøg Gammel Estrup i februar og få et gratis årskort med

Gammel Estrup og Det Grønne Museum åbner sæsonen 2020 den 1. februar.

De to museer har mange spændende arrangementer på tapetet i løbet af året, og det får man nu rig mulighed for at opleve, for alle der køber billet i februar får automatisk et årskort til de to museer.

Entrébillet købes i museernes fælles billetsalg på området. Børn under 18 år er altid gratis (07.01.20.).

Hent pressemeddelelse om gratis årskort (pdf)

Gammel Estrup udgiver nye herregårdshistorier

Gammel Estrup udgiver 29. november 2019 Herregårdshistorie 15. Bogen har særligt fokus på den såkaldte Lensafløsningslov af 1919. Gennem otte artikler belyses forskellige aspekter af loven og dens konsekvenser for både godsejere, husmænd – og for samfundet hinsides herregårdens verden. Udover temaet om Lensafløsningen rummer bogen artikler om en række andre emner indenfor det herregårdshistoriske felt. Bogen henvender sig til alle med interesse for herregårde og dansk kulturarv.

Se mere og bestil bogen via museumsbutikken.

Julen står for døren på Gammel Estrup. Aktiviteter for hele familien

Oplev den ægte herregårdsjul på Gammel Estrup.

Vær med, når herskab og tjenestefolk gør deres juleforberedelser i december måned. Se, hvordan både greven og hans ansatte holdt jul for 100 år siden og vær selv med i juleaktiviteterne i alle weekender. Køb juletræer og -gaver og smag på julen, når husjomfruen laver sulemad og julebag som på oldemors tid.

Læs mere om Jul på Gammel Estrup.

Gammel Estrup er i mål med indsamling af donationer

“Gammel Estrup har brug for din hjælp. Støt museet med 200 kr.” Sådan lød museumsdirektør Britta Andersens bøn til museets gode venner og støtter. Og nu har museet modtaget de nødvendige donationer!

Hvert år skal Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum kunne fremvise en oversigt for SKAT på 100 gavegivere, som hver giver museet minimum 200 kr., hvis museet skal forblive på SKATs liste over godkendte, almennyttige foreninger og institutioner.

At være på SKATs liste betyder blandt andet, at museet kan modtage arv, uden at denne skal beskattes, og at museet kan få en betydelig momskompensation. At være på listen er derfor helt afgørende for den fortsatte drift og udvikling af museet.

Tak til alle, der har støttet Gammel Estrup! (01.10.19).

Herregårdenes Dag var en bragende succes

Den 18. august åbnede slotte og herregårde over hele landet for publikum

Gammel Estrup tovholder for den første landsdækkende Herregårdenes Dag, hvor 33 herregårde åbnede huse, haver, park og skov for de mange interesserede.

Begivenheden fik stor synlighed i medierne og både landsdækkende ugeblade og Danmarks Radio samt lokale medier rundt om i landet omtalte Herregårdenes Dag. Således måtte mange af de deltagende herregårde og slotte melde om totalt udsolgt.

Planen er at gentage Herregårdenes Dag 3. søndag i august hvert år (19.09.19.).

Se mere om Herregårdenes Dag 2019 her

HENT PROGRAM FOR HERREGÅRDENES DAG 2019 (pdf)

Historisk drivhus åbner i herregårdshaven den 4. juli 2019

I sommeren 2019 åbner et såkaldt vin- og ferskenhus i herregårdshaven på Gammel Estrup. Drivhuse var almindelige på herregårdene omkring år 1900. De forsynede husholdningen med frugt og grønt og fungerede samtidig som statussymbol – det var nemlig ikke enhver forundt at spise ferskner om vinteren i det kolde Danmark. Etableringen af drivhuset er muliggjort af en række private fonde (26.03.19).

Se mere (pdf)

Nyt herregårdsprojekt giver liv til landdistrikterne

Under titlen Jagten på Fortiden skal danskerne over de næste tre år på opdagelse i deres lokale herregårdsområder.

Befolkningen i landdistrikterne skal deltage i historiske vandreture, madfællesskaber og historiske oplevelser. Og på en ny hjemmeside kan skoler finde gratis undervisningsfilm og inspiration til undervisning i deres lokale herregårdsområde.

Projektet, der blandt andet er støttet af Nordea-fonden, er etableret af Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum (25.01.19.)

Se mere her.

Besøg Gammel Estrup i februar og få et årskort med

Gammel Estrup og nabomuseet Det Grønne Museum har afskaffet den fælles gratisdag om fredagen.

Til gengæld får man i hele februar måned et gratis årskort, når man køber billet til de to museer.

Med et årskort kan man opleve udstillinger og aktiviteter for store og små gratis i hele 2019. (23.01.19).

Se mere i pressemeddelelsen (pdf).

Gammel Estrup søger frivillige til Herregårdskøkkenet

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum søger lige nu mænd og kvinder i alle aldre, der har lyst til at hjælpe til i herregårdens køkken i weekender og ferieperioder og få museets mange besøgende til at føle sig velkomne. Arbejdet omfatter bagning på det store brændekomfur og salg af kaffe og kage.

Om det frivillige arbejde siger Grethe Højgaard, 65 år: Jeg kan godt lide at arbejde ved det gamle komfur og lave mad på den gammeldags måde. Der er en helt særlig stemning og en god ånd, når vi arbejder sammen i køkkenet. Og så smager brød og kager bare helt særligt, når det er lavet på brændekomfuret. Jeg elsker at bage og den gode snak, man får med publikum. De er altid så glade og positive, når der er et levende menneske, de kan tale med og købe kaffe og kage af.

Gammel Estrup afholder introduktionsmøde om Herregårdskøkkenet 20. marts kl 12-14. Tilmelding til museumsbutikken på museumsbutikken@gammelestrup.dk.

Læs mere.