fbpx

Videnskabernes og Lidenskabernes Rum

Begyndelsen af 1800-tallet

Rummene tager udgangspunkt i den såkaldt ’vilde’ greve Jørgen Scheel fra Gammel Estrup, der var en del af den europæiske elite i begyndelsen af 1800-tallet.

Tiden var præget både af oplysningstidens rationelle og eksperimentelle ånd og af romantikkens indtog, der satte følelseslivet, individet, selvudfoldelsen og naturen i centrum. Adelen beskæftigede sig således ikke kun med driften af land og skov, men havde også en stor interesse i historie og litteratur, geologi og astronomi. En interesse der afspejlede sig i indretningen og boligkulturen, hvor man blandt andet etablerede arbejdsværelser med et væld af bøger, forunderlige instrumenter, glober og etnografiske kuriositeter, og hvor man indrettede stuer, der passede med det nye borgerlige familieideal, hvor der skulle være plads til både børn og voksne.

Videnskabernes og lidenskabernes Rum består af Grevens Arbejdsværelse, hvor man kan se de mange bøger, instrumenter og rariteter, som Jørgen Scheel omgav sig med, Den Gule Stue, som er indrettet som en dagligstue for hele familien, Von Thienens Kammer, der fungerede som gæsteværelse for slægtninge og venner af familien og Okseblodsgangen, der forbinder rummene.