Julen står for døren på Gammel Estrup

Oplev den ægte herregårdsjul på Gammel Estrup. Vær med, når herskab og tjenestefolk gør deres juleforberedelser i december måned.

Se, hvordan både greven og hans ansatte holdt jul for 100 år siden.

Køb juletræer og -gaver og smag på julen, når husjomfruen laver sulemad og julebag som på oldemors tid.

Der er juleudstilling og åbent i Herregårdskøkkenet alle dage. I adventsweekenderne er der ekstra blus på julestemningen med aktiviteter for store og små.

Se hele juleprogrammet her

Vigtig kulturarv truet: Gammel Estrup kan miste 40% af sit statslige tilskud

Netop nu skal politikerne i gang med at forhandle Finansloven for 2021. De midlertidige 4-årige bevillinger til museerne udløber ved årsskiftet, og Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum er et af de museer, som bliver hårdt ramt, hvis tilskuddene ikke forlænges.

Museumsdirektør Britta Andersen frygter for konsekvenserne både for bevaring af den vigtige kulturarv, som Gammel Estrup udgør. Og for udviklingen af det i forvejen sparsomme kulturudbud, der er på landet.

”Vi er vant til at klare os for få midler, men der er simpelthen også en grænse for, hvor lidt vi kan overleve på. Museet har gennem de senere år fået etableret et moderne, professionelt museum, hvor vi både har sikret kulturarven for eftertiden og skabt formidling af høj kvalitet og forskning på internationalt niveau. Forudsætningen for dette har været, at vi har været dygtige til at hente private midler fra fonde og sponsorer, og for hver offentlig krone vi modtager, skaffer vi selv tre. Det er vi meget stolte af, men det kan også kun lade sig gøre, hvis vi får et minimum af finansiering fra staten”, forklarer museumsdirektøren, der frygter, at en vigtig del af kulturarven vil gå tabt, hvis museets i forvejen beskedne statslige tilskud nu beskæres.

Fonde giver ikke til drift

”Fondstilskud forudsætter egenfinansiering, så vores statstilskud er helt essentielt, for at vi både kan bevare den fredede bygning og det bevaringsværdige kulturmiljø og samtidig kan blive ved med at udvikle museet og nærværende formidlingstilbud til de ca. 100.000 danske og udenlandske besøgende, der lægger vejen forbi Gammel Estrup hvert år”, siger hun. (31.08.20)

Læs hele pressemeddelelsen (pdf)

David og Michael løber for Gammel Estrup. Ekstremløb skal sætte fokus på kulturen

75 km (næsten en dobbelt marathon) vil de to ultraløbere David Jesuthasan og Michael Birk tilbagelægge, når de den 7. november løber fra Bjerringbro over Viborg til Gammel Estrup ved Auning på Djursland. Formålet er at skabe opmærksomhed omkring Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, som i øjeblikket står til at miste 40% af sit statstilskud med årets udgang.

Ideen med løbet kommer fra David Jesuthasan, som er opvokset i Kolind på Djursland, tæt ved Gammel Estrup, og som gennem de senere år har dyrket ultraløb:

”Da jeg hørte, at Gammel Estrup måske er i fare, blev jeg helt ked af det. Gammel Estrup er jo en virkelig vigtig del af den danske historie og kultur, som man bør bevare. Jeg har rigtig gode barndomsminder derfra, og det betyder derfor meget for mig at hjælpe museet. Jeg er ikke så god med ord og den slags, men så kan jeg jo løbe”, sige David Jesuthasan, der er opvokset i Kolind på Djursland, men i dag bor i Bjerringbro. (20.10.20.)

Læs mere om ultraløbet i pressemeddelelsen (pdf).

Vil du selv løbe for Gammel Estrup, så er du velkommen – se mere her.

Foto: HBNielsen Photograpy

Biodiversitet: børn får Gammel Estrup til at blomstre

45 specialelever fra Auning Skole var den 1. oktober til en særlig biodiversitetsdag på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, hvor de var med til at plante blomsterløg og etablere levesteder for insekter i et særligt område af den gamle herregårdshave.

Eleverne har fået tilknyttet området som deres eget lille forsøgsområde, hvor de kan kortlægge artsrigdom og arbejde naturvidenskabeligt med dyre- og planteliv i forbindelse med skolearbejdet på Auning skole, der ligger få kilometer fra Gammel Estrup.

Ideen med biodiversitetsdagen var således at give specialeleverne en god og lærerig oplevelse, men også at skabe ekstra fokus på naturen og det dyre- og planteliv, der er i herregårdshaven.

Biodiversitetsdagen er startskuddet til et større projekt i herregårdshaven på Gammel Estrup, hvor der– med hjælp fra private donatorer – vil blive plantet 30.000 blomsterløg.

Læs pressemeddelelse om biodiversitetsdagen (pdf).

Gammel Estrup har brug for hjælp. Kan du undvære 200 kr. til vores fælles kulturarv?

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum skal inden nytår indsamle 100 donationer på 200 kr. for at forblive på SKATs liste over godkendte, almennyttige foreninger og institutioner.

At være på SKATs liste betyder blandt andet, at museet kan modtage arv, uden at denne skal beskattes, og at museet kan få en betydelig momskompensation. At være på listen er derfor helt afgørende for den fortsatte drift og udvikling af museet – ikke mindst i denne tid, hvor museet står til at miste 40 % af det i forvejen beskedne statstilskud fra 2021.

200 kr kan indbetales via MobilePay nr: 15279 eller via bankoverførsel til konto med reg.nr.: 7260 og kontonr.: 1390106.

Oplys samtidig CPR- eller CVR-nummer og mærk betalingen ‘Donation’. Så indberetter museet til SKAT, og du får automatisk fradrag for beløbet.

Se mere om støttemulighederne

Foto: Martin Dam Kristensen

Nyt projekt leverer kultur til de mindste borgere i Norddjurs

Med projektet ALLE BØRN SKAL MED, vil der over de næste tre år blive sat særligt fokus på kultur for børn i alderen 0-16 år i Norddjurs Kommune.

Projektet, der er støtte af blandt andet Nordea-fonden, vil bestå af en række forskellige tilbud for småbørnsfamilier i kommunen. som f.eks. bedsteforældredage, barselsbesøg på museerne, oplevelsesrige ture i Norddjurs’ skønne natur.

Projektet udføres i samarbejde mellem Museum Østjylland, Norddjurs Kommune og Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum. (11.08.20).

Mere fondsstøtte til nyt, stort projekt i Norddjurs

Når projektet ALLE BØRN SKAL MED skydes i gang, bliver det med støtte fra yderligere to fonde. Projektet, som allerede støttes af Nordea-fonden, har modtaget yderligere 150.ooo kr. fra Ole Kirks Fond og 25.000 kr. fra Ellen og Knud Dalhoff Larsens Fond.

Projektet ALLE BØRN SKAL MED, skal over tre år levere kultur til småbørnsfamilier i Norddjurs. Ikke mindst til familier i en udsat position. Små børn i familier i udsatte positioner får ikke nødvendigvis de samme kultur- og naturoplevelser som deres jævnaldrende. I projektet vil Norddjurs Kommunes børn i alderen 0-6 år og deres familier blive præsenteret for en perlerække af gratis, lettilgængelige og inddragende kultur- og naturformidlingstilbud. Projektet vil både nå ud til kommunens mindste i dagtilbuddene og gennem aktiviteter målrettet familier. Den røde tråd bliver den unikke natur og kultur i Norddjurs. (21.08.20).

Hent pressemeddelelse (pdf)

Gammel Estrup slår besøgsrekord i sommeren 2020 !

Rekordmange museumsbesøgende i juli!

På Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum er det svært at få armene ned, for vi har netop afsluttet den bedste julimåned nogensinde.

Med 22.621 besøgende henover måneden har museet haft en stigning på cirka 120 % fra 2019.

Museet har blandt andet satset på at bringe haver og kulturmiljø i spil med familieaktiviteter, en haveudstilling og særlige ture og vandringer om aftenen.

Desuden er der udviklet forskellige digitale aktiviteter blandt andet i form af en særlig podwalk, hvor man kan få de gode historier fra Gammel Estrup direkte ind i ørerne fra sin mobiltelefon samt en ”digital tidsrejse” for børn.

Og kombineret med Corona-tid, halv pris på entrebilletten og godt museumsvejr, har det altså resulteret i besøgsrekord for julimåned.

Herregårde over hele landet inviterer til Herregårdenes Dag 16. august 2020

Slotte og herregårde landet over inviterer til Herregårdenes Dag den 3. søndag i august.

På Herregårdenes Dag slår slotte og herregårde over hele landet dørene op for publikum med arrangementer og aktiviteter i de store huse og deres haver, skove og natur.

Over 30 slotte og herregårde åbner for publikum med et væld af forskellige aktiviteter og arrangementer, når Herregårdenes Dag for andet år afholdes 3. søndag i august.

Se mere på herregaardenesdag.dk.

Hent programmet (pdf)

Herregårdenes dag på Gammel Estrup

Sommerferie for hele familien i herregårdshaven – til halv pris!

Hver dag i skolernes sommerferie er der aktiviteter for hele familien. Børn går helt gratis ind, og voksne går ind til halv pris på 50 kr hele sommerferien 27. juni til 9. august.

Børn kan alle være med til særlige aktiviteter i herregårdshaven, hvor det ene Orangeri er indrettet som gartnerens kontor.

I det andet Orangeri i Herregårdshaven kan man opleve særudstillingen: ‘Herregårdshaven – til pynt og nytte’ om prydhaven og køkkenhaven på Gammel Estrup og de mange ansatte, der var beskæftiget med at passe haven.

Hver dag er der havevandring kl. 14, man kan følge børnesporet eller den nye podwalk.

Haverne blomstrer, man kan købe stiklinger og have-varer i Orangerierne, eller nyde kaffe eller saft samt hjemmebagt kage.

Se hele sommerprogrammet her.

Gammel Estrup inviterer til fine fornøjelser og afternoon tea den 28. juni

Vi skyder skolernes sommerferie i gang med et garden party, som for 100 år siden på herregården.

Drik te og lemonade, spis kage og sandwiches og deltag i adelige fornøjelser som kroket i herregårdshaven sammen med udklædte formidlere og frivillige.

Herregårdshaven summer af liv, og der er særlige aktiviteter for børn samt butik med salg af planter og havevarer.

Der er havevandringer kl. 12 og 14 og særlige omvisninger i hovedbygningen kl. 13 og 15.

Børn har gratis adgang. Voksne kun 50 kr.

Se hele programmet for Garden Party i Herregårdshaven her.