Ny hjemmeside giver inspiration til oplevelser på de danske herregårde

Den 3. april lancerede Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum den digitale platform jagtenpaafortiden.dk.

Hjemmesiden rummer gratis undervisningsmateriale og undervisningsfilm til brug i en række fag på Folkeskolens mellemtrin og i historieundervisningen på ungdomsuddannelserne.

Siden giver også konkrete forslag til gåture i de danske herregårdes kulturmiljøer. Hent guide til gåture.

.

Hent pressemeddelelse – almen (pdf)

Hent pressemeddelelse – skoler (pdf)

Se mere om projektet Jagten på Fortiden.

Mens museet holder lukket, kan du komme med på virtuel omvisning hver onsdag kl. 14

I disse tider, hvor Gammel Estrup – ligesom alle andre museer – holder lukket, kan man stadig besøge museet.

Via live streaming på Facebook, kan man hver onsdag kl. 14 komme med på en tur rundt på herregården via hjemmesiden historiefortaelleren.com, hvor museets formidler Anders Sinding viser rundt.

Omvisningen har forskelligt tema fra uge til uge, og seerne kan være med til at bestemme og stille spørgsmål undervejs – ligesom på en rigtig omvisning.

Så klik ind på museets Faceboook-side onsdag kl. 14. og vær med.

Kan du ikke vente til onsdag, så kan du altid selv gå på opdagelse på Gammel Estrup online på historiefortaelleren.com.

Nyt kulturhistorisk projekt for børn og unge i konfirmationsalderen

Gammel Estrup har modtaget støtte fra Folkekirkens Udviklingsfond til projektet “Gud blandt godtfolk og grever”, hvor ideer fra museets kulturhistoriske formidling flyttes ud i kirkerne i Norddjurs.

Målet er at etablere samarbejde mellem kirke og museum og sikre kulturhistorisk formidling til unge i konfirmationsalderen.

Projektet, der forløber i 2020, er et samarbejde mellem Norddjurs Provsti, Norddjurs Kommune og Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum. (10.03.20)

Læs mere om Gud for godtfolk og grever

Ny virtuel udgave af Gammel Estrup lanceres på museets 90-årsfødselsdag

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum blev oprettet tilbage i 1930.

Museet blev givet som en folkegave af stedets daværende ejer, Valdemar Uttental, og har siden da været en selvejende institution.

Den 29. januar 2020 fylder museet 90 år og giver i den anledning en gave tilbage i form af en virtuel udgave af Gammel Estrup (29.01.20.).

Gå til den nye online-udgave af Gammel Estrup historiefortaelleren.dk.

Besøg Gammel Estrup i februar og få et gratis årskort med

Gammel Estrup og Det Grønne Museum åbner sæsonen 2020 den 1. februar.

De to museer har mange spændende arrangementer på tapetet i løbet af året, og det får man nu rig mulighed for at opleve, for alle der køber billet i februar får automatisk et årskort til de to museer.

Entrébillet købes i museernes fælles billetsalg på området. Bemærk billetsalget lukker en halv time før museerne. Børn under 18 år er altid gratis (07.01.20.).

Hent pressemeddelelse om gratis årskort (pdf)

Gammel Estrup udgiver nye herregårdshistorier

Gammel Estrup udgiver 29. november 2019 Herregårdshistorie 15. Bogen har særligt fokus på den såkaldte Lensafløsningslov af 1919. Gennem otte artikler belyses forskellige aspekter af loven og dens konsekvenser for både godsejere, husmænd – og for samfundet hinsides herregårdens verden. Udover temaet om Lensafløsningen rummer bogen artikler om en række andre emner indenfor det herregårdshistoriske felt. Bogen henvender sig til alle med interesse for herregårde og dansk kulturarv.

Se mere og bestil bogen via museumsbutikken.

Julen står for døren på Gammel Estrup. Aktiviteter for hele familien

Oplev den ægte herregårdsjul på Gammel Estrup.

Vær med, når herskab og tjenestefolk gør deres juleforberedelser i december måned. Se, hvordan både greven og hans ansatte holdt jul for 100 år siden og vær selv med i juleaktiviteterne i alle weekender. Køb juletræer og -gaver og smag på julen, når husjomfruen laver sulemad og julebag som på oldemors tid.

Læs mere om Jul på Gammel Estrup.

Gammel Estrup er i mål med indsamling af donationer

“Gammel Estrup har brug for din hjælp. Støt museet med 200 kr.” Sådan lød museumsdirektør Britta Andersens bøn til museets gode venner og støtter. Og nu har museet modtaget de nødvendige donationer!

Hvert år skal Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum kunne fremvise en oversigt for SKAT på 100 gavegivere, som hver giver museet minimum 200 kr., hvis museet skal forblive på SKATs liste over godkendte, almennyttige foreninger og institutioner.

At være på SKATs liste betyder blandt andet, at museet kan modtage arv, uden at denne skal beskattes, og at museet kan få en betydelig momskompensation. At være på listen er derfor helt afgørende for den fortsatte drift og udvikling af museet.

Tak til alle, der har støttet Gammel Estrup! (01.10.19).

Herregårdenes Dag var en bragende succes

Den 18. august åbnede slotte og herregårde over hele landet for publikum

Gammel Estrup tovholder for den første landsdækkende Herregårdenes Dag, hvor 33 herregårde åbnede huse, haver, park og skov for de mange interesserede.

Begivenheden fik stor synlighed i medierne og både landsdækkende ugeblade og Danmarks Radio samt lokale medier rundt om i landet omtalte Herregårdenes Dag. Således måtte mange af de deltagende herregårde og slotte melde om totalt udsolgt.

Planen er at gentage Herregårdenes Dag 3. søndag i august hvert år (19.09.19.).

Se mere om Herregårdenes Dag 2019 her

HENT PROGRAM FOR HERREGÅRDENES DAG 2019 (pdf)

Historisk drivhus åbner i herregårdshaven den 4. juli 2019

I sommeren 2019 åbner et såkaldt vin- og ferskenhus i herregårdshaven på Gammel Estrup. Drivhuse var almindelige på herregårdene omkring år 1900. De forsynede husholdningen med frugt og grønt og fungerede samtidig som statussymbol – det var nemlig ikke enhver forundt at spise ferskner om vinteren i det kolde Danmark. Etableringen af drivhuset er muliggjort af en række private fonde (26.03.19).

Se mere (pdf)