fbpx

Ny bestyrelsesformand på Gammel Estrup

Første januar 2021 satte TV-instruktør Anna von Lowzow sig i formandsstolen på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

Anna von Lowzow har en stor historisk viden og et dybfølt engagement i de danske herregårde og deres historie. Hun vil sammen med den øvrige bestyrelse og museets dedikerede medarbejdere være med til at sætte fokus på herregårdshistorien og livet for både herskab og de mange ansatte ved de danske godser før i tiden. Vi glæder os til at åbne museet igen og komme i gang.

Anna von Lowzow overtager formandsposten på Gammel Estrup efter den tidligere regionsrådsformand og politiker Bent Hansen (S). (13.01.21)

Læs pressemeddelelsen om formandsskiftet (pdf)

Gammel Estrup åbner den 9. februar

Hvis Covid-19 situationen tillader det, åbner museet den 9. februar kl. 10.

Mangler du inspiration til gåture i hverdagen, så besøg www.jagtenpaafortiden.dk og find ideer til vandreruter i et herregårdslandskab når dig.

Udearealerne ved Gammel Estrup er også altid åbne, og man må gerne gå en tur og nyde natur- og kulturlandskabet omkring Gammel Estrup, mens museet er lukket. (13.01.21)

En halv million besøgende: Herregårdshjemmeside slår rekord

De danske herregårde har aldrig været mere populære. Sådan ser det i hvert fald ud, når man ser aktiviteten på hjemmesiden www.danskeherregaarde.dk, der lige inden nytår for første gang i hjemmesidens historie har rundet 500.000 besøgende.

På danskeherregaarde.dk kan man finde information om alle de cirka 730 danske herregårde og deres unikke historier, ligesom man kan fordybe sig i herregårdshistoriske emner som udviklingen indenfor herregårdsarkitektur og -interiør, landboreformer og lensafløsning, herskab og arbejdskraft samt uddybende temaer om særlige herregårde rundt om i landet.

Dansk Center for Herregårdsforskning, som holder til på Gammel Estrup, står bag hjemmesiden.

Hent pressemeddelelse (pdf) om danskeherregaarde.dk.

Besøg www.danskeherregaarde.dk.

Herregårdsjul: Gammel Estrup er åbent – udendørs og gratis

Jul på Gammel Estrup, som vi kender det, er desværre aflyst fra 12. december pga. de nyeste restriktioner vedrørende Covid-19.

Men vi holder stadig åbent udendørs! 12.-23. december kl. 10-16 samt 28.-30. december kl. 10-16.

Gå en frisk tur på området og køb en kop kaffe og et stykke kiksekage til at tage med og nyde udendørs.

Til og med 23. december holder museumsbutikken også åbent med salg af julepynt, gaver, bøger mm. Der er 50% på alt julepynt. Og man kan købe juletræer, dekorationer mm.

Det er gratis at besøge Gammel Estrup udendørs.

Hvis du ønsker at støtte museet i denne for museet trængte tid, kan bidrag indbetales på MobilePay nr: 15279. Oplys samtidig CPR- eller CVR-nummer og mærk betalingen ‘Donation’. Så indberetter museet til SKAT, og du får automatisk fradrag for beløbet. (10.12.20.)

Se mere om udendørs Jul på Gammel Estrup 12.-23. december

Gå en tur på Gammel Estrup mellem jul og nytår 28.-30. december

Efter måneders kamp er Gammel Estrup sikret de næste fire år

Med Finansloven for 2021, der netop er forhandlet på plads, står det klart, at Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum får forlænget sin midlertidige statslige bevilling, som ellers stod til at bortfalde ved årsskiftet. Bevillingen, som udgør 40 % af museets samlede statstilskud, er helt afgørende for at Gammel Estrup kan fortsætte det omfattende arbejde med herregårdshistorien, som museet gennem de seneste 20 år har været garant for

Bevillingen er hjulpet godt på vej af den store opbakning, som museet har fået gennem den seneste tid. Ikke bare fra politikere fra alle fløje, samarbejdspartnere og kolleger, men også fra lokalområdet, venner og privatpersoner, som har talt Gammel Estrups sag (06.12.20).

Læs pressemeddelelsen (pdf)

Oplev den ægte herregårdsjul på Gammel Estrup

Oplev den ægte herregårdsjul på Gammel Estrup. Vær med, når herskab og tjenestefolk gør deres juleforberedelser i december måned.

Se, hvordan både greven og hans ansatte holdt jul for 100 år siden.

Køb juletræer og -gaver og smag på julen, når husjomfruen laver sulemad og julebag som på oldemors tid.

Der er juleudstilling og åbent i Herregårdskøkkenet alle dage. I adventsweekenderne er der ekstra blus på julestemningen med aktiviteter for store og små.

Se hele juleprogrammet her

Vigtig kulturarv truet: Gammel Estrup kan miste 40% af sit statslige tilskud

Netop nu skal politikerne i gang med at forhandle Finansloven for 2021. De midlertidige 4-årige bevillinger til museerne udløber ved årsskiftet, og Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum er et af de museer, som bliver hårdt ramt, hvis tilskuddene ikke forlænges.

Museumsdirektør Britta Andersen frygter for konsekvenserne både for bevaring af den vigtige kulturarv, som Gammel Estrup udgør. Og for udviklingen af det i forvejen sparsomme kulturudbud, der er på landet.

”Vi er vant til at klare os for få midler, men der er simpelthen også en grænse for, hvor lidt vi kan overleve på. Museet har gennem de senere år fået etableret et moderne, professionelt museum, hvor vi både har sikret kulturarven for eftertiden og skabt formidling af høj kvalitet og forskning på internationalt niveau. Forudsætningen for dette har været, at vi har været dygtige til at hente private midler fra fonde og sponsorer, og for hver offentlig krone vi modtager, skaffer vi selv tre. Det er vi meget stolte af, men det kan også kun lade sig gøre, hvis vi får et minimum af finansiering fra staten”, forklarer museumsdirektøren, der frygter, at en vigtig del af kulturarven vil gå tabt, hvis museets i forvejen beskedne statslige tilskud nu beskæres.

Fonde giver ikke til drift

”Fondstilskud forudsætter egenfinansiering, så vores statstilskud er helt essentielt, for at vi både kan bevare den fredede bygning og det bevaringsværdige kulturmiljø og samtidig kan blive ved med at udvikle museet og nærværende formidlingstilbud til de ca. 100.000 danske og udenlandske besøgende, der lægger vejen forbi Gammel Estrup hvert år”, siger hun. (31.08.20)

Læs hele pressemeddelelsen (pdf)

David og Michael løber for Gammel Estrup. Ekstremløb skal sætte fokus på kulturen

75 km (næsten en dobbelt marathon) vil de to ultraløbere David Jesuthasan og Michael Birk tilbagelægge, når de den 7. november løber fra Bjerringbro over Viborg til Gammel Estrup ved Auning på Djursland. Formålet er at skabe opmærksomhed omkring Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, som i øjeblikket står til at miste 40% af sit statstilskud med årets udgang.

Ideen med løbet kommer fra David Jesuthasan, som er opvokset i Kolind på Djursland, tæt ved Gammel Estrup, og som gennem de senere år har dyrket ultraløb:

”Da jeg hørte, at Gammel Estrup måske er i fare, blev jeg helt ked af det. Gammel Estrup er jo en virkelig vigtig del af den danske historie og kultur, som man bør bevare. Jeg har rigtig gode barndomsminder derfra, og det betyder derfor meget for mig at hjælpe museet. Jeg er ikke så god med ord og den slags, men så kan jeg jo løbe”, sige David Jesuthasan, der er opvokset i Kolind på Djursland, men i dag bor i Bjerringbro. (20.10.20.)

Læs mere om ultraløbet i pressemeddelelsen (pdf).

Vil du selv løbe for Gammel Estrup, så er du velkommen – se mere her.

Foto: HBNielsen Photograpy

Biodiversitet: børn får Gammel Estrup til at blomstre

45 specialelever fra Auning Skole var den 1. oktober til en særlig biodiversitetsdag på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, hvor de var med til at plante blomsterløg og etablere levesteder for insekter i et særligt område af den gamle herregårdshave.

Eleverne har fået tilknyttet området som deres eget lille forsøgsområde, hvor de kan kortlægge artsrigdom og arbejde naturvidenskabeligt med dyre- og planteliv i forbindelse med skolearbejdet på Auning skole, der ligger få kilometer fra Gammel Estrup.

Ideen med biodiversitetsdagen var således at give specialeleverne en god og lærerig oplevelse, men også at skabe ekstra fokus på naturen og det dyre- og planteliv, der er i herregårdshaven.

Biodiversitetsdagen er startskuddet til et større projekt i herregårdshaven på Gammel Estrup, hvor der– med hjælp fra private donatorer – vil blive plantet 30.000 blomsterløg.

Læs pressemeddelelse om biodiversitetsdagen (pdf).

Gammel Estrup har brug for hjælp. Kan du undvære 200 kr. til vores fælles kulturarv?

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum skal inden nytår indsamle 100 donationer på 200 kr. for at forblive på SKATs liste over godkendte, almennyttige foreninger og institutioner.

At være på SKATs liste betyder blandt andet, at museet kan modtage arv, uden at denne skal beskattes, og at museet kan få en betydelig momskompensation. At være på listen er derfor helt afgørende for den fortsatte drift og udvikling af museet – ikke mindst i denne tid, hvor museet står til at miste 40 % af det i forvejen beskedne statstilskud fra 2021.

200 kr kan indbetales via MobilePay nr: 15279 eller via bankoverførsel til konto med reg.nr.: 7260 og kontonr.: 1390106.

Oplys samtidig CPR- eller CVR-nummer og mærk betalingen ‘Donation’. Så indberetter museet til SKAT, og du får automatisk fradrag for beløbet.

Se mere om støttemulighederne

Foto: Martin Dam Kristensen