fbpx

Gammel Estrup inviterer til gratis kulturskattejagt til herregårde i Norddjurs

I juli og august måned kan man tage på borg- og herregårdsjagt på det nordlige Djursland. Tæt ved 19 herregårde og borganlæg i Norddjurs Kommune ligger der i hele juli og august særlige bemalede sten, som man kan finde og få en historie med på vejen.

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum har sammen med en lokal kunstner, lavet de særlige ”kulturskattesten”, der sommeren igennem ligger skjult på særligt udvalgte steder. Skattejagten skal gøre opmærksom på de mange historiske herregårdsområder, der findes i kommunen.

Man kan hente et gratis skattekort digitalt via linket www.gammelestrup.dk/sten. Når man finder en sten, kan man tage et billede af sig selv med stenen og sende det til museet, for at deltage i konkurrencen om en præmie fra Gammel Estrups butik.

Kulturskattejagten er støttet af Kulturring Østjylland.

Læs mere om kulturskattejagten i pressemeddelelsen (pdf).

Rekordstort antal herregårde åbner på Herregårdenes Dag 18. august 2024

Når Herregårdenes Dag den 18. august afholdes for sjette gang, bliver der mulighed for at besøge hele 50 spændende slotte og herregårde landet over.

Det er en god håndfuld mere end sidste år, og generelt har både antallet af herregårde og besøgende været stigende igennem de seks år begivenheden har eksisteret.

Herregårdenes Dag er iværksat af Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, og tanken bag begivenheden er at sætte fokus på de danske slotte og herregårde, som er en væsentlig, men ofte overset, del af den danske kulturarv.

På Herregårdenes Dag åbner slotte og herregårde over hele landet med for eksempel rundvisninger og havevandringer, levendegørelse og markeder, koncert og kaffebord. Nogle steder er det gratis – andre steder betales entré.

Se hele programmet på Herregårdenes Dags hjemmeside.

Læs pressemeddelelse (pdf)

Ny kanoanløbsplads med historiefortælling åbnet

Sommervejret udeblev, men der var stadig højt humør på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, hvor den nye kanoplads, der rummer både anløbsplads til kanoer og et opholdsområde med historiefortællinger, blev indviet lørdag den 22. juni.

formand for kultur- og fritidsudvalget I Norddjurs Kommune, Allan Gjersbøl Jørgensen, indviede den nye kanoplads, der skal komme både kanosejlende turister og lokalbefolkning til gode.

Kanopladsen giver både mulighed for at holde pause i det grønne og for at blive klogere på historien om åen og Gammel Estrup. Den rummer nemlig udover en anløbsplads med landtrækningsrampe til kanoer, også et opholdsområde med borde-bænkesæt, to børne-joller, en lydstation med fortællinger om Gammel Estrup og åen samt et digitalt univers om området, som kan tilgås via mobiltelefon.

Kanopladsen ved Gammel Estrup er støttet af Nordea-fondens Her gror vi-pulje, Norddjurs Kommunes Outdoorpulje samt Park og Landskab ApS.

Læs pressemeddelelse om kanopladsen (pdf).

Gammel Estrup afholder Danmarks eneste 1700-talsfestival 22-23 juni

Kom med på en rejse 250 år tilbage i tiden og mød både grever og grevinder, lakajer og ridefoged, bønder og håndværkere, gøglere og soldater, når 1700-tallet vækkes til live ved Danmarks eneste 1700-talsfestival

Den 22. og 23. juni indtager op mod 150 frivillige herregården Gammel Estrup for at skabe en enestående 1700-talskulisse.

1700-tallet for høj og lav

På det livlige marked kan man møde bønderne, der falbyder deres varer, mens gøglere og taskenspillere fylder luften med larm og ægte markedsstemning. Pølser og pandekager steges over bål, grøntsager og nybagt brød sælges, mens bødker og børstenbinder, kniplersker, pileflettere og andet godtfolk arbejder med de gamle håndværksteknikker. Indenfor i herregårdens sale kan man opleve de fornemme adelsfolk i deres store kjoler og pudrede parykker blive opvartet af tjenestefolk, mens de drikker te, musicerer, danser menuet og konverserer.

Meningen med hele dette totalteater er at vise 1700-tallets samfund, som det var for både høj og lav: ”1700-tallet er en meget spændende periode i vores historie, hvor der var kæmpestor forskel på høj og lav. Indenfor i de fine stuer på godserne levede overklassen et liv i enorm luksus, og grever og grevinder var mestre i at iscenesætte sig selv med både et gennemført udseende og særlige herskabelige gøremål som tedrikning og musiceren, fægtekunst og promenader i haven. Det står i skarp kontrast til livet uden for herregårdens mure, hvor almindelige mennesker arbejdede hårdt og levede deres liv fokuseret på at skabe en bare nogenlunde rimelig tilværelse for deres familie. For selvom Oplysningstidens idealer om frihed og lighed langsomt vandt frem fra slutningen af 1700-tallet, levede langt størstedelen af den danske befolkning i det meste af 1700-tallet som stavnsbundne bønder underlagt herremanden og det lokale gods. Livet på landet var hårdt, og markedsdage, som den vi genskaber på Gammel Estrup, var et kærkomment afbræk fra den slidsomme hverdag”, forklarer museumsinspektør Marie Kirstine Elkjær, der er projektleder på 1700-talsfestivalen.

Læs hele pressemeddelelsen om 1700-talsfestivalen (pdf).

Ny kanoanløbsplads med historiefortælling åbner 22. juni

Den 22. juni åbner en ny kanoanløbsplads ved Alling å lige sydøst for Gammel Estrup. Kanopladsen giver både mulighed for at holde pause i naturskønne omgivelser og for at blive klogere på historien om åen og herregården.

Åen og herregården har nemlig altid spillet sammen. Museumsdirektør ved Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum Kasper Steenfeldt Tipsmark fortæller:

”Man tænker måske ikke lige over det, men før i tiden var Alling å faktisk en vigtig transportvej mellem Auning og Allingåbro. Man har også fisket i åen, og den er også blevet flittigt brugt til fornøjelse – vi ved for eksempel at herskabet på Gammel Estrup for 100 år siden morede sig med at tage søndagsture i robåd på åen”.

Kanoanløbspladsen ved Gammel Estrup er støttet af Nordea-fondens Her gror vi-pulje, Norddjurs Kommunes Outdoorpulje samt Park & Landskab ApS. Anløbspladsen åbner den 22. juni i forbindelse med museets store 1700-talsfestival, og kan herefter frit benyttes. Det er altid gratis at færdes på det rekreative område langs Alling å, men ønsker man at se museet, skal man indløse billet i billetsalget.

Læs hele pressemeddelelsen om kanopladsen (pdf).

Gammel Estrup modtager ekstraordinært en kvart million på Finansloven

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum modtager 255.000 kroner på Finansloven for 2024. Pengene skal gå til museets samling og bevaring af genstandene.

Med bevillingen prioriterer kulturminister Jakob Engel-Schmidt en af de absolutte kerneopgaver. Gammel Estrup har en alsidig og vigtig samling af genstande, malerier, møbler og ikke mindst den store fredede hovedbygning. Museet har derfor store udgifter til bevaring, og pengene falder derfor på et tørt sted.

Der er i alt afsat 25 millioner kroner på finansloven til museerne, og pengene bliver ligeligt fordelt mellem landets 95 statsanerkendte museer (21.02.24).

Gammel Estrup og Det Grønne Museum giver årskort til gæsterne i februar

Når Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum og Det Grønne Museum åbner lørdag den 10. februar, er det med et rigtig godt tilbud.

Alle, der køber en voksenbillet i februar måned, får nemlig automatisk et årskort til de to museer.

Gammel Estrup og Det Grønne Museum håber, at de gratis årskort vil betyde, at flere – ikke mindst de lokale i Norddjurs og omegnskommunerne – vil besøge museerne og få glæde af de mange ting, man kan opleve året rundt.

I 2024 har museerne en række spændende udstillinger og aktiviteter på programmet.

Årskortet gælder til begge museer og koster normalt 250 kr. I hele februar måned får man automatisk en gratis opgradering til et årskort, når man køber almindelig entrebillet til 140 kr. Børn under 18 år har altid gratis adgang på de to museer. Tilbuddet forudsætter personligt fremmøde i billetsalget.

Læs mere i pressemeddelelsen (pdf).

Ny udgivelse stiller skarpt på kunsten i 1800-tallet

Den 1. december 2023 udkommer bogen Herregårdshistorie 19 med temaet kunsten og herregårdene 1830-90.

Bogen belyser de komplekse, fængslende og til tider overraskende forbindelser, der udviklede sig mellem kunsten og herregårdene i perioden 1830-90, hvor godsejere blandt andet spillede en betydelig rolle som mæcener.

Ud over artiklerne om kunsten og herregårdene rummer Herregårdshistorie 19 en række artikler om andre herregårdshistoriske emner.

Herregårdshistorie er udkommet årligt siden 2006, og er i dag forum for den aktuelle forskning og formidling af de danske herregårdes historie.

Køb bogen i webshoppen

Hent pressemeddelelse (pdf).

Gammel Estrup påbegynder sit hidtil største restaureringsprojekt

I november begynder arbejdet med at udskifte taget på hovedbygningen på Gammel Estrup. I alt 20.000 tagsten skal i løbet af det kommende år udskiftes med nye håndstrøgne tegl takket være en historisk stor bevilling fra A.P. Møller Fonden.

Alle tre fløje på herregården Gammel Estrups hovedbygning skal have nyt tag. Taget er tyndslidt, ældet og ligger ikke længere rigtigt på grund af tidligere storme, og desuden er det mange steder utæt, så tagudskiftningen er derfor helt nødvendig.

Ud over at sikre bygningen og finde en mere eksakt tidsangivelse på de enkelte tage, giver udskiftningen af taget også museet mulighed for at fortælle historien om tjenestefolkenes bolig- og arbejdsforhold.

I første omgang inviteres publikum til at følge det store og spændende restaureringsarbejde på tæt hold.

Læs hele pressemeddelelsen (pdf).

Oplev jul for herskab og tjenestefolk den 2.-23. december

Alle dage:

Oplev den ægte herregårdsjul på Gammel Estrup. Se særudstillingen “Jul for herskab og tjenestefolk” og oplev hele herregården pyntet op til jul. Besøg også det lille julepyntede skovarbejderhus i Lunden. I museumsbutikken kan du købe julevarer og -pynt, og i Herregårdskøkkenet kan du møde husjomfruen og købe lækkert julebag og kaffe fra Madam Blå.

Særligt i adventsweekender:

I alle adventsweekender kan du være med til at synge julen ind i Riddersalen, besøge julestuen i kælderen og få sig et glas dampende lutendrank, købe juletræer og husflid af de lokale Lions Club Svaner og smage Auning spejdernes hjemmebagte æbleskiver i Orangeriet.

Især for børn:

Alle dage kan man hjælpe nissen med forskellige opgaver i kælderen og prøve legepladsen i haven. I 2., 3. og 4. adventsweekend er der desuden julebageværksted for børn.

Se hele juleprogrammet.