fbpx

Jul på Slottet: book et eksklusivt fyraftensevent for firmaer

Vi åbner det julepyntede slot eksklusivt for jer!

En af vores dygtige guider viser jer rundt og fortæller om jul i gamle dage. I Riddersalen byder vi på et glas historisk gløgg. Og vi slutter af i den hvælvede kælder med kaffe og julebag fra støbejernskomfuret bagt efter de originale gamle opskrifter.

 

Praktisk

Tid: Jul på Slottet kan afholdes på hverdage fra 27.11. til 22.12. kl. 16-18.

Pris: 375 kr. pr. person alt inklusiv (minimum 10 deltagere).

Yderligere info og booking på T 8648 3001 eller museumsbutikken@gammelestrup.dk

Hent juletilbud for firmaer (pdf).

Gammel Estrup opnår besøgsfremgang på 13% i sommerferien

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum har sammen med naboerne på Det Grønne Museum haft en stigning i besøgstallet henover sommeren på hele 13% i forhold til 2022.

Sidste år oplevede museerne også en fremgang, og museerne er dermed på rette kurs med spændende udstillinger og aktiviteter i topklasse. Og det vidner om, at ansatte og frivilliges mange timers arbejde, dedikation og passion betaler sig.

Efterårssæsonen byder også på mange spændende aktiviteter på programmet.

På Gammel Estrup kan man blandt andet opleve sensommerdebat og koncert med fællessang samt efterårsferie med æbler, Allehelgensaften og Jul for herskab og tjenestefolk.

Ny herregårdslegeplads åbnet på Gammel Estrup

Lørdag den 17. juni åbnede bestyrelsesformand i Salling Fondene, Karin Salling, en ny legeplads på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

 I høj sol lørdag formiddag kunne Karin Salling klippe snoren til den nye legeplads, og der var stor glæde at spore hos Kasper Steenfeldt Tipsmark, der satte sig i direktørstolen på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum sidste år:

”Vi er virkelig stolte af det her projekt, og vi er glade for at de tusindvis af børn og børnefamilierne, som hvert år besøger Gammel Estrup eller går tur i området nu får helt nye muligheder for at have det sjovt og blive nysgerrige på stedets historie”.

Den nye legeplads er designet specielt til museet, og er skabt med tydelige referencer til Gammel Estrups herregårdsanlæg med volde og broer og det karakteristiske ottekantede tårn.

Hent hele pressemeddelelsen (pdf).

Rekordstort antal herregårde åbner på Herregårdenes Dag 20. august

Når Herregårdenes Dag afholdes for femte gang bliver der mulighed for at besøge hele 44 spændende slotte og herregårde landet over.

De forskellige slotte og herregårde åbner for publikum med et væld af forskellige aktiviteter og arrangementer.

Man kan blandt andet opleve eksklusive rundvisninger og spændende havevandringer, levendegørelse og marked, foredrag og koncerter, spændende mad og drikkevarer.

Nogle arrangementer er gratis og andre kræver entré.

Se hele programmet og find en herregård nær dig:

Officielt program

Kontakt den enkelte herregård for spørgsmål og booking.

Hent pressemeddelelse (pdf)

 

Slotte og herregårde, der deltager ved Herregårdenes Dag 2023

Nordjylland

Gammel Vraa, Havnø Gods, Herregården Hessel, Kokkedal Slot, Odden Herregård, Store Restrup, Voergaard Slot

Midtjylland

Gammel Estrup, Herningsholm, Løvenholm Gods, Moesgaard, Middelalderborgen Østergaard, Nørre Vosborg, Rosenholm Slot, Sophiendal Gods, Sostrup Slot, Spøttrup Borg

Syd- og Sønderjylland

Brundlund Slot, Gram Slot

Fyn og øer

Brahetrolleborg, Broløkke Herregård, Dallund Slot, Erholm Gods, Harridslevgaard Slot, Hvedholm Slot, Sanderumgaard Gods

Sjælland

Charlottenlund Slot, Egholm Slot, Gavnø Slot, Gisselfeldt Kloster, Gjorslev Gods, Jægerspris Slot, Kragerup gods, Thorvaldsen på Nysø, Roskilde Kloster, Rønnebæksholm, Sauntehus, Selsø Slot, Tersløsegaard

Lolland-Falster-Møn

Frederiksdal Gods, Krenkerup, Kærstrup Gods, Liselund Lystslot, Pederstrup

 

Ret til ændringer forbeholdes – se aktuelt program på www.herregaardenesdag.dk.

Over 700 børn var til børnekulturfestival på Gammel Estrup

Den 22. juni blev den første børnekulturfestival i Norddjurs afholdt med temaet “Alle Verdens Lande”.

I skønt solskinsvejr på Gammel Estrup kunne kommunens 3-8 årige møde en bred vifte af lokale kulturaktører fra biblioteker og museer til kulturforeninger og lokale kulturvirksomheder.

Børnekulturfestivalen arrangeres af Børnekulturnetværket Norddjurs, som Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum er tovholder for. Børnekulturnetværket blev etableret i januar 2023 som pendant til kommunens naturfagsnetværk.

Børnekulturfestivalen 2023 blev gennemført i samarbejde med Skole- og dagtilbudsforvaltningen, Norddjurs Skoletjeneste og Børne- og ungdomsudvalget, og arrangementet blev åbnet af formand for Børne- og ungdomsudvalget Aleksander Myrhøj.

Hent pressemeddelelse (pdf)

Gammel Estrup erhverver enestående rokokochatol

Gammel Estrup fik 14. juni hammerslag på det enestående Lichtenbergske rokokochatol fra den østjyske herregård Bidstrup.

Chatollet er en del af et pragtmøblement, der blev fremstillet til en af 1700-tallets vigtigste erhvervsskikkelser, storkøbmanden og godsejeren Gehrdt de Lichtenberg, i midten af 1700-tallet. Chatollet har stået på herregården Bidstrup, fra Gehrdt de Lichtenberg købte herregården i midten af 1700-tallet og indtil nu, hvor det altså netop er blevet solgt på auktion.

Chatollet er sandsynligvis fremstillet af hofsnedkeren Mathias Ortmann og rummer et hav af smukke detaljer. Bl.a. findes der smukke malerier af henholdsvis de Lichtenbergs herregård Engelsholm og Sorø Akademi, hvor sønnen og arvingen til Bidstrup fik sin uddannelse, samt miniaturemalerier af Gehrdt de Lichtenberg og hustruen Bodil Hofgaard bag lågerne i chatollet.

Chatollet kommer til Gammel Estrup og bliver udstillet i sommerferien til glæde for museets mange besøgende.

Købet er muliggjort af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, der dermed sikrer, at et vigtigt stykke dansk kulturarv forbliver i landet og bliver tilgængeligt for offentligheden.

Foto: Det Lichtenbergske rokokochatol i Steen Hvides Sal på Bidstrup.

Danmarks eneste 1700-talsfestival afholdes på Gammel Estrup 17.-18. juni

På Gammel Estrup kan man komme med på en rejse 250 år tilbage i tiden og møde både grever og grevinder, lakajer og ridefoged, bønder og håndværkere, gøglere og musikanter, når 1700-tallet vækkes til live af over 150 frivillige den 17.-18. juni.

I borggården falbyder bønderne deres varer, mens gøglere og musikanter fylder luften med larm og musik. Indenfor i herregårdens sale kan man opleve adelsfolkene i deres store kjoler og pudrede parykker.

1700-talsfestivalen på Gammel Estrup er den eneste af sin slags på dansk grund, og begivenheden tiltrækker stadig nye frivillige – i år kommer der således både en kvindelig 1700-talsurmager, en historisk soldatertrup, der eksercerer og affyrer sortkrudt, samt en gruppe amerikanske rollespillere, der har taget turen hele vejen fra Ohio for at være med.

Se mere her.

Læs pressemeddelelse (pdf).

Ny årsberetning for 2022 afspejler rivende udvikling på Gammel Estrup

2022 var et begivenhedsrigt år på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

Museet opretholdt trods direktørskifte i foråret et højt aktivitetsniveau af høj kvalitet indenfor alle aspekter af arbejdet med indsamling, registrering og bevaring, forskning og formidling af den danske herregårdshistorie.

Arbejdet fortsætter, og museet har mange satsninger og initiativer i støbeskeen for de kommende år.

Hent årsberetningen for 2022 her (pdf).

Den første børnekulturfestival i Norddjurs afholdes 22. juni

Den 22. juni kl. 10-13 afholdes den første børnekulturfestival i Norddjurs, hvor en række kulturaktører byder på masser af gratis oplevelser for kommunens 3-8-årige.

Temaet er ”alle verdens lande”, og man kan blandt andet møde Kattegatcenteret, Kulturskolen Norddjurs, Museum Østjylland, Norddjurs Bibliotekerne, Det Grønne Museum, Grenaa Egnsarkiv, Reno Djurs og Mundu – center for global dannelse.

Gammel Estrup sørger for gratis transport til alle tilmeldte børnehavegrupper og skoleklasser (0.-1. klasse) fra Norddjurs. Tilmelding senest 10. juni på scu@gammelestrup.dk.

Festivalen arrangeres af Norddjurs Kommunes børnekulturnetværk, der arbejder for at skabe flere møder mellem kommunens børn og den lokale kunst og kultur.

Netværket og Børnekulturfestivalen gennemføres i samarbejde med Skole- og dagtilbudsforvaltningen, Norddjurs Skoletjeneste og Børne- og ungdomsudvalget, og arrangementet åbnes af formand for Børne- og ungdomsudvalget Aleksander Myrhøj.

Børnekulturfestivalen er en del af det Nordea-støttede projekt ALLE BØRN SKAL MED.

Se pressemeddelelse om børnekulturnetværket i Norddjurs (pdf).

Gammel Estrup får 1 mio. kr. til grønne oplevelser

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum modtager 1 mio. kr. fra Nordea-fondens Her gror vi-pulje til projektet Den Grønne Herregårdslegeplads.

Projektet består blandt andet af etablering af nye legefaciliteter, et grønt, rekreativt opholdsområde og et formidlingsområde ved Alling Å med en ny kanoplads og materialekasser til fangst af signalkrebs.

Målet er, at det rekreative område mellem Gammel Estrup og Alling Å skal bidrage til et stærkere samspil mellem lokalområdet og Gammel Estrup.

En vigtig del af projektet Den Grønne Herregårdslegeplads er bæredygtighed – både socialt og i forhold til klimaaftryk.

Projektet Den Grønne Herregårdslegeplads er inddelt i en række faser, og det er planen at første del i form af legeinstallationer åbnes den 17. juni i år.

Se mere i pressemeddelelsen (pdf).