fbpx

Gammel Estrup får topkarakter af Slots- og Kulturstyrelsen

Museet har modtaget resultatet af Slots- og Kulturstyrelsens kvalitetsvurdering med bedømmelsen “Meget tilfredsstillende”.

Museet udmærker sig ved “sit eksemplariske strategiske arbejde med langsigtede generalplaner, hvor museet knytter de museumsfaglige opgaver og bygningsvedligeholdelsen tæt sammen i sin drift og udvikling. Det er lykkedes museet at realisere ambitionerne i Generalplan 2.0 gennem en omfattende fondsfinansiering. Museet løfter fortsat sit forskningsarbejde i et strategisk, formaliseret samarbejde i Dansk Center for Herregårdsforskning, og det arbejder professionelt med løbende udvikling af sin formidling og læringstilbud gennem partnerskaber med Norddjurs Kommune, VIA Univercity College og Skoletjenesten – videncenter for eksterne læringsmiljøer”.

Den største udfordring er fortsat at sikre økonomien og driftsgrundlaget, så museet også fremover kan markere sig som et vigtigt, relevant og nyskabende, nationalt museum.

Læs hele Kvalitetsvurderingen her (pdf).

Museet blev også kvalitetsvurderet tilbage i 2012 – ligeledes med bedømmelsen “meget tilfredsstillende”.

(10.05.22)

www.danskeherregaarde.dk gør op med tidligere tiders ulighed i historiefortællingen

Med en gennemgribende opdatering af det digitale opslagsværk danskeherregaarde.dk får historien om de mange ansatte i hovedbygninger og på avlsgårde nemlig nu den fremtrædende plads i fortællingen om de danske herregårde, som den fortjener på linje med den traditionelle ejerhistorie.

Tanken er, at danskeherregaarde.dk skal være indgangsvinkel til alle facetter af den danske herregårdshistorie, og her udgør tjenestefolkene en helt afgørende del: ”www.danskeherregaarde.dk rummer både generel viden om de danske herregårde og detaljeret viden om hver enkelt af de 730 danske herregårde og deres udvikling over tid. Men der har simpelthen manglet en vigtig brik i historien – nemlig historien om herregårdenes ansatte, der udgjorde langt de fleste af herregårdens mennesker og var forudsætningen for, at de store godser fungerede. Det råder vi bod på nu med en række temaartikler om tjenestefolkenes historie, funktion og vilkår. Samtidig lancerer vi oplysninger fra første trin af en omfattende tyendedatabase – som i første omgang leverer en landsdækkende oversigt over hver enkelt herregårds ansatte i 1787. Det er oplysninger, der kan findes på danskeherregaarde.dk under hver enkelt af de 730 herregårde på linje med information om bygninger, landskab og ejerhistorie”, forklarer  bestyrelsesformand i Dansk Center for Herregårdsforskning, Britta Andersen, og understreger, at det store arbejde med tjenestefolkenes historie fortsættes over de kommende år.

Dansk Center for Herregårdsforskning står bag den nye www.danskeherregaarde.dk, der udover temaet om tjenestefolk rummer et tema om herregårdslandskab med artikler og podcasts. Tjek det ud på: www.danskeherregaarde.dk eller læs mere i pressemeddelelsen (pdf).

Gammel Estrup får ny direktør 1. maj 2022

Den 1. maj sætter Kasper Steenfeldt Tipsmark sig i direktørstolen på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

Kasper Steenfeldt Tipsmark er historiker fra Aarhus Universitet og har en fortid som både praktikant og studentermedhjælper ved Dansk Center for Herregårdsforskning, hvor han også har været tilknyttet under sit ph.d.-studium, som han i øjeblikket lægger sidste hånd på.

Den nye direktør har således ikke bare en stærk faglighed indenfor herregårdshistorien, men også et stort kendskab til netop Gammel Estrup.

Kasper Steenfeldt Tipsmark overtager posten som museumsdirektør efter Britta Andersen, der har stået i front for museet igennem de sidste 22. år.

Læs hele pressemeddelelsen (pdf).

Gammel Estrup modtager pris som en af verdens top 10% attraktioner

På baggrund af anmeldelser på verdens største rejseplatform Tripadvisor, placerer Gammel Estrup sig i de øverste 10% og modtager derfor Travelers’ Choice Award 2021.

Det vækker både glæde og stolthed på museet. Det er et vidnesbyrd om, at det kontinuerlige arbejde med den danske herregårdshistorie udmønter sig i vedkommende udstillinger og aktiviteter for de mange besøgende på Gammel Estrup.

Museet vil gerne takke til alle de mange mennesker, der har været inde at anmelde museet.

Se, hvad brugerne skriver på TripAdvisor her: https://www.tripadvisor.dk/Attraction_Review-g2550643…. #travelerschoice

Rekord-bevilling til Gammel Estrup: AP Møller Fonden giver 24 mio kr. til nyt tag

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum har netop modtaget den største, enkeltstående fondsbevilling i museets tid.

Pengene kommer fra fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og skal bruges til at sikre udskiftningen af Gammel Estrups tag og fortællingen om herregårdens tjenestefolk.

De ældste dele af Gammel Estrups nuværende tag er fra slutningen af 1800-tallet, og hele taget har trængt til udskiftning i en lang årrække, så det er lige i tide, at museet modtager bevillingen.

Det nye tag sikrer ikke bare bygningen, men også en vigtig del af fortællingen om de danske herregårde. Lige under taget finder man nemlig lofterne, som har været vigtige arbejds- og beboelsesrum for herregårdens tjenestefolk gennem tiden.

Læs mere i pressemeddelelsen (pdf)

Gå en gratis tur på Gammel Estrup fra 19. december

Fra søndag 19. december er museet desværre lukket grundet de nyeste Coronarestriktioner, men du kan stadig gå en tur udendørs.

Der er fri adgang til udearealerne, og der findes forskellige lydspor, man kan følge.

Prøv blandt andet Skovstien i herregårdsskoven Lunden (med start ved broen til herregården) eller lydvandringen om mystiske væsner (med start ved nedgangen til barokhaven).

Se alt, hvad du kan opleve udendørs.

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum søger ny direktør

Museumsdirektør søges til museum med stærk profil, engagement og vokseværk.

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum søger en visionær direktør, der vil stå i spidsen for at sætte den store fortælling om herregårdene på dagens dagsorden.

Langt de fleste af fortidens danskere boede på landet, og rammen om deres liv var herregården, hvorfor historien om herregårdene er alle danskeres historie.

Stillingen som direktør er en enestående mulighed for at udfolde og videreudvikle den store og vigtige historie i samarbejde med en engageret og kompetent personalegruppe.

Stillingen som direktør er til besættelse 1. april eller snarest muligt derefter.

Hent stillingsopslag (pdf).

Hent baggrundsmateriale (pdf).

Ægte herregårdsjul på Gammel Estrup 27. nov-23. dec og 28.-30. dec

Oplev den ægte herregårdsjul på Gammel Estrup.

Vær med, når herskab og tjenestefolk gør deres juleforberedelser.

Se, hvordan både greven og hans ansatte holdt jul for 100 år siden.

Køb juletræer og -gaver og smag på julen, når husjomfruen laver sulemad og julebag som på oldemors tid.

Juleudstilling og åbent i Herregårdskøkkenet alle dage. Særlige aktiviteter for store og små i alle weekender.

Se hele juleprogrammet her.

Vær med til at bakke op om kulturen på landet! Hjælp os med at blive på SKATs liste

Giv 200 kr. til Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum og vær med til at sikre, at museet forbliver på SKATs liste over godkendte, almennyttige foreninger og institutioner.

At være på SKATs liste betyder blandt andet, at museet kan modtage arv, uden at denne skal beskattes, og at museet kan få en betydelig momskompensation. At være på listen er derfor helt afgørende for den fortsatte drift og udvikling af museet.

Hvert år skal Gammel Estrup indsamle 100 donationer på 200 kr. for at forblive på SKATs liste, og museet håber, at privatpersoner og firmaer vil hjælpe med at nå målet.

200 kr. kan indbetales via MOBILEPAY nr.: 15279 eller via BANKOVERFØRSEL til konto med reg.nr.: 7260 og kontonr.: 1390106.

Hvis du samtidig oplyser CPR- eller CVR-nummer og mærker betalingen ‘Donation’, så indberetter museet til SKAT, og du får automatisk fradrag for beløbet.

Se mere her.

Gammel Estrup med i top 50 over Danmarks smukkeste haver

Haven på Gammel Estrup er i 2021 udvalgt som en af Danmarks 50 smukkeste haver.

Formålet er at sætte fokus på skønne historiske haver over hele landet. Bag udvælgelsen står The Danish Club.

Gammel Estrup har en smuk barokhave med tilhørende orangerier samt æblehave, karpedamme, køkkenhave og drivhus.

Hele sommeren kan man opleve de blomstrende haver på egen hånd eller følge “skovstien” fra hovedbygningen til stenbordet på Helligbjerget i den gamle herregårdsskov.

I åbningstiden betales der entré for adgang til haven. Udenfor åbningstid er der gratis adgang i haven.