Vigtig kulturarv truet: Gammel Estrup kan miste 40% af sit statslige tilskud

Netop nu skal politikerne i gang med at forhandle Finansloven for 2021. De midlertidige 4-årige bevillinger til museerne udløber ved årsskiftet, og Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum er et af de museer, som bliver hårdt ramt, hvis tilskuddene ikke forlænges.

Museumsdirektør Britta Andersen frygter for konsekvenserne både for bevaring af den vigtige kulturarv, som Gammel Estrup udgør. Og for udviklingen af det i forvejen sparsomme kulturudbud, der er på landet.

”Vi er vant til at klare os for få midler, men der er simpelthen også en grænse for, hvor lidt vi kan overleve på. Museet har gennem de senere år fået etableret et moderne, professionelt museum, hvor vi både har sikret kulturarven for eftertiden og skabt formidling af høj kvalitet og forskning på internationalt niveau. Forudsætningen for dette har været, at vi har været dygtige til at hente private midler fra fonde og sponsorer, og for hver offentlig krone vi modtager, skaffer vi selv tre. Det er vi meget stolte af, men det kan også kun lade sig gøre, hvis vi får et minimum af finansiering fra staten”, forklarer museumsdirektøren, der frygter, at en vigtig del af kulturarven vil gå tabt, hvis museets i forvejen beskedne statslige tilskud nu beskæres.

Fonde giver ikke til drift

”Fondstilskud forudsætter egenfinansiering, så vores statstilskud er helt essentielt, for at vi både kan bevare den fredede bygning og det bevaringsværdige kulturmiljø og samtidig kan blive ved med at udvikle museet og nærværende formidlingstilbud til de ca. 100.000 danske og udenlandske besøgende, der lægger vejen forbi Gammel Estrup hvert år”, siger hun. (31.08.20)

Læs hele pressemeddelelsen (pdf)

Nyt projekt leverer kultur til de mindste borgere i Norddjurs

Med projektet ALLE BØRN SKAL MED, vil der over de næste tre år blive sat særligt fokus på kultur for børn i alderen 0-16 år i Norddjurs Kommune.

Projektet, der er støtte af blandt andet Nordea-fonden, vil bestå af en række forskellige tilbud for småbørnsfamilier i kommunen. som f.eks. bedsteforældredage, barselsbesøg på museerne, oplevelsesrige ture i Norddjurs’ skønne natur.

Projektet udføres i samarbejde mellem Museum Østjylland, Norddjurs Kommune og Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum. (11.08.20).

Mere fondsstøtte til nyt, stort projekt i Norddjurs

Når projektet ALLE BØRN SKAL MED skydes i gang, bliver det med støtte fra yderligere to fonde. Projektet, som allerede støttes af Nordea-fonden, har modtaget yderligere 150.ooo kr. fra Ole Kirks Fond og 25.000 kr. fra Ellen og Knud Dalhoff Larsens Fond.

Projektet ALLE BØRN SKAL MED, skal over tre år levere kultur til småbørnsfamilier i Norddjurs. Ikke mindst til familier i en udsat position. Små børn i familier i udsatte positioner får ikke nødvendigvis de samme kultur- og naturoplevelser som deres jævnaldrende. I projektet vil Norddjurs Kommunes børn i alderen 0-6 år og deres familier blive præsenteret for en perlerække af gratis, lettilgængelige og inddragende kultur- og naturformidlingstilbud. Projektet vil både nå ud til kommunens mindste i dagtilbuddene og gennem aktiviteter målrettet familier. Den røde tråd bliver den unikke natur og kultur i Norddjurs. (21.08.20).

Hent pressemeddelelse (pdf)

Gammel Estrup slår besøgsrekord i sommeren 2020 !

Rekordmange museumsbesøgende i juli!

På Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum er det svært at få armene ned, for vi har netop afsluttet den bedste julimåned nogensinde.

Med 22.621 besøgende henover måneden har museet haft en stigning på cirka 120 % fra 2019.

Museet har blandt andet satset på at bringe haver og kulturmiljø i spil med familieaktiviteter, en haveudstilling og særlige ture og vandringer om aftenen.

Desuden er der udviklet forskellige digitale aktiviteter blandt andet i form af en særlig podwalk, hvor man kan få de gode historier fra Gammel Estrup direkte ind i ørerne fra sin mobiltelefon samt en ”digital tidsrejse” for børn.

Og kombineret med Corona-tid, halv pris på entrebilletten og godt museumsvejr, har det altså resulteret i besøgsrekord for julimåned.

Herregårde over hele landet inviterer til Herregårdenes Dag 16. august 2020

Slotte og herregårde landet over inviterer til Herregårdenes Dag den 3. søndag i august.

På Herregårdenes Dag slår slotte og herregårde over hele landet dørene op for publikum med arrangementer og aktiviteter i de store huse og deres haver, skove og natur.

Over 30 slotte og herregårde åbner for publikum med et væld af forskellige aktiviteter og arrangementer, når Herregårdenes Dag for andet år afholdes 3. søndag i august.

Se mere på herregaardenesdag.dk.

Hent programmet (pdf)

Herregårdenes dag på Gammel Estrup

Sommerferie for hele familien i herregårdshaven – til halv pris!

Hver dag i skolernes sommerferie er der aktiviteter for hele familien. Børn går helt gratis ind, og voksne går ind til halv pris på 50 kr hele sommerferien 27. juni til 9. august.

Børn kan alle være med til særlige aktiviteter i herregårdshaven, hvor det ene Orangeri er indrettet som gartnerens kontor.

I det andet Orangeri i Herregårdshaven kan man opleve særudstillingen: ‘Herregårdshaven – til pynt og nytte’ om prydhaven og køkkenhaven på Gammel Estrup og de mange ansatte, der var beskæftiget med at passe haven.

Hver dag er der havevandring kl. 14, man kan følge børnesporet eller den nye podwalk.

Haverne blomstrer, man kan købe stiklinger og have-varer i Orangerierne, eller nyde kaffe eller saft samt hjemmebagt kage.

Se hele sommerprogrammet her.

Gammel Estrup inviterer til fine fornøjelser og afternoon tea den 28. juni

Vi skyder skolernes sommerferie i gang med et garden party, som for 100 år siden på herregården.

Drik te og lemonade, spis kage og sandwiches og deltag i adelige fornøjelser som kroket i herregårdshaven sammen med udklædte formidlere og frivillige.

Herregårdshaven summer af liv, og der er særlige aktiviteter for børn samt butik med salg af planter og havevarer.

Der er havevandringer kl. 12 og 14 og særlige omvisninger i hovedbygningen kl. 13 og 15.

Børn har gratis adgang. Voksne kun 50 kr.

Se hele programmet for Garden Party i Herregårdshaven her.

Gammel Estrup åbner den 25. maj.

Efter at have været nedlukket pga. Covid-19 epidemien åbner Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum for besøgende igen mandag den 25. maj.

Museet glæder sig til at modtage publikum efter at have været lukket i over to måneder. Nedlukningen har med al tydelighed vist, at virtuelle møder ikke kan erstatte fysiske møder og dialog.

Åbningen sker naturligvis på en sikkerhedsmæssigt forsvarlig måde. I selve hovedbygningen er der etableret ensretning, så gæsterne følger en fastlagt rute rundt. Der vil være god afstand alle steder og mulighed for at vaske og afspritte hænder.

Museumsbutikken og Herregårdskøkkenet vil være åbent, så man kan købe souvenirs, bøger og ting med hjem, ligesom det vil være muligt at nyde kaffe og kage udendørs.

Haven og naturen omkring Gammel Estrup er naturligvis åben for gåture osv. Bemærk, at Det Grønne Museum først åbner fra 30. maj. Entrépris 25.-29. maj er 50 kr. Fra 30. maj (hvor Det Grønne Museum er åbnet) er prisen 100 kr. Børn under 18 år er som altid gratis.

Vi glæder os til at se jer!

Hjælp Gammel Estrup efter Corona-krisen.

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum er ligesom resten af de danske museer og attraktioner hårdt ramt af Corona-krisen.

Museet, der er specialmuseum for herregårdshistorie, har som selvejende institution med et lavt offentligt tilskud været hårdt ramt af over 2 måneders nedlukning og deraf manglende indtægter.

Du kan først og fremmest støtte Gammel Estrup ved at besøge museet fra 25. maj, hvor vi genåbner. Og du kan købe kaffe, kage og souvenirs i Herregårdskøkkenet og museumsbutikken, når du er her.

Du kan også købe et årskort, eller donere pengebeløb Indbetalinger kan ske via mobilepay nummer: 15279 eller bankoverførsel til konto med reg.nr.: 7260 og kontonummer.: 2022856. Se mere om støttemuligheder.

Gammel Estrup ligger i Norddjurs Kommune og er med sine knap 100.000 besøgende hvert år en af de vigtigste kulturhistoriske seværdigheder på Djursland. Museet beskæftiger i det daglige 15 personer og omkring 125 frivillige.

Ny hjemmeside giver inspiration til oplevelser på de danske herregårde

Den 3. april lancerede Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum den digitale platform jagtenpaafortiden.dk.

Hjemmesiden rummer gratis undervisningsmateriale og undervisningsfilm til brug i en række fag på Folkeskolens mellemtrin og i historieundervisningen på ungdomsuddannelserne.

Siden giver også konkrete forslag til gåture i de danske herregårdes kulturmiljøer. Hent guide til gåture.

.

Hent pressemeddelelse – almen (pdf)

Hent pressemeddelelse – skoler (pdf)

Se mere om projektet Jagten på Fortiden.

Museet holder midlertidigt lukket, og medarbejderne er hjemsendt. MUSEET ER ÅBENT IGEN!

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum holder lukket som følge af myndighedernes anbefalinger vedrørende udbruddet af Covid-19. Nabomuseet Det Grønne Museum holder også lukket.

Man må gerne gå en tur udendørs, så længe man følger myndighedernes regler og retningslinjer. Læs mere på myndighedernes fælles website: coronasmitte.dk

Medarbejderne ved museet er hjemsendt som del af en af regeringens hjælpepakker.

Har du brug for at kontakte museet, kan det ske på post@gammelestrup.dk. Mailen tjekkes jævnligt, men der må påberegnes en længere svartid end normalt.

Vi takker for alles store forståelse i denne svære tid. Ønsker du at støtte museet med en donation, så kan beløb indbetales via mobilepay nummer 15297. Se andre betalingsmuligheder.