fbpx

Gammel Estrup afholder Danmarks eneste 1700-talsfestival 22-23 juni

Kom med på en rejse 250 år tilbage i tiden og mød både grever og grevinder, lakajer og ridefoged, bønder og håndværkere, gøglere og soldater, når 1700-tallet vækkes til live ved Danmarks eneste 1700-talsfestival

Den 22. og 23. juni indtager op mod 150 frivillige herregården Gammel Estrup for at skabe en enestående 1700-talskulisse.

1700-tallet for høj og lav

På det livlige marked kan man møde bønderne, der falbyder deres varer, mens gøglere og taskenspillere fylder luften med larm og ægte markedsstemning. Pølser og pandekager steges over bål, grøntsager og nybagt brød sælges, mens bødker og børstenbinder, kniplersker, pileflettere og andet godtfolk arbejder med de gamle håndværksteknikker. Indenfor i herregårdens sale kan man opleve de fornemme adelsfolk i deres store kjoler og pudrede parykker blive opvartet af tjenestefolk, mens de drikker te, musicerer, danser menuet og konverserer.

Meningen med hele dette totalteater er at vise 1700-tallets samfund, som det var for både høj og lav: ”1700-tallet er en meget spændende periode i vores historie, hvor der var kæmpestor forskel på høj og lav. Indenfor i de fine stuer på godserne levede overklassen et liv i enorm luksus, og grever og grevinder var mestre i at iscenesætte sig selv med både et gennemført udseende og særlige herskabelige gøremål som tedrikning og musiceren, fægtekunst og promenader i haven. Det står i skarp kontrast til livet uden for herregårdens mure, hvor almindelige mennesker arbejdede hårdt og levede deres liv fokuseret på at skabe en bare nogenlunde rimelig tilværelse for deres familie. For selvom Oplysningstidens idealer om frihed og lighed langsomt vandt frem fra slutningen af 1700-tallet, levede langt størstedelen af den danske befolkning i det meste af 1700-tallet som stavnsbundne bønder underlagt herremanden og det lokale gods. Livet på landet var hårdt, og markedsdage, som den vi genskaber på Gammel Estrup, var et kærkomment afbræk fra den slidsomme hverdag”, forklarer museumsinspektør Marie Kirstine Elkjær, der er projektleder på 1700-talsfestivalen.

Læs hele pressemeddelelsen om 1700-talsfestivalen (pdf).