fbpx

Gammel Estrup erhverver enestående rokokochatol

Gammel Estrup fik 14. juni hammerslag på det enestående Lichtenbergske rokokochatol fra den østjyske herregård Bidstrup.

Chatollet er en del af et pragtmøblement, der blev fremstillet til en af 1700-tallets vigtigste erhvervsskikkelser, storkøbmanden og godsejeren Gehrdt de Lichtenberg, i midten af 1700-tallet. Chatollet har stået på herregården Bidstrup, fra Gehrdt de Lichtenberg købte herregården i midten af 1700-tallet og indtil nu, hvor det altså netop er blevet solgt på auktion.

Chatollet er sandsynligvis fremstillet af hofsnedkeren Mathias Ortmann og rummer et hav af smukke detaljer. Bl.a. findes der smukke malerier af henholdsvis de Lichtenbergs herregård Engelsholm og Sorø Akademi, hvor sønnen og arvingen til Bidstrup fik sin uddannelse, samt miniaturemalerier af Gehrdt de Lichtenberg og hustruen Bodil Hofgaard bag lågerne i chatollet.

Chatollet kommer til Gammel Estrup og bliver udstillet i sommerferien til glæde for museets mange besøgende.

Købet er muliggjort af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, der dermed sikrer, at et vigtigt stykke dansk kulturarv forbliver i landet og bliver tilgængeligt for offentligheden.

Foto: Det Lichtenbergske rokokochatol i Steen Hvides Sal på Bidstrup.