Jul på Gammel Estrup

I december måned inviterer Gammel Estrup – Herregårdsmuseet inden for til jul hos herskab og tjenestefolk. Her kan man være med i tjenestefolkenes juleforberedelserne, når grisen er slagtet og tilberedes, når småkagerne skal bages, og når sale og stuer skal pyntes op til jul.

”Vi vil gerne vise, hvordan man holdt jul på herregården for omkring 100 år siden. Mange af traditionerne kender vi fra vores egen jul i dag, men der er også flere ting, som var anderledes. Først og fremmest var det før i tiden et kæmpe arbejde at gøre klar til jul – ikke mindst i en stor husholdning, som den på en herregård. Alene madlavningen tog flere uger, fra man slagtede grisen og til alt julesul og julebag var fremstillet. Der skulle også brygges øl og gøres rent, og når så selve juledagene kom, så kom slægtninge fra nær og fjern på besøg og blev ofte helt frem til helligtrekonger. Julen var en festlig tid, men huset må også have været på den anden ende i december måned”, forklarer Marie Kirstine Elkjær, som er museumsinspektør på Gammel Estrup – Herregårdsmuseet.

Se mere om Jul på Gammel Estrup her