fbpx

Gammel Estrup afslutter historisk tagprojekt

Ét år har det taget at skifte 25.000 tagsten på Gammel Estrups hovedbygning.

Undervejs er tagkonstruktionen blevet restaureret, kobbertage skiftet og lofter renoveret. Det hele er muliggjort af en lang række fonde of offentlige institutioner med A.P. Møller Fonden i spidsen.

Tagprojektet er Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseums største restaureringsprojekt til dato. Det har været en lang rejse, fra vi først fik den historisk store bevilling fra A.P. Møller Fonden tilbage i 2021 og til nu, hvor museet står med det færdige resultat. Processen er kun lykkedes takket være dedikerede og dygtige håndværkere, arkitekter og andre fagfolk, kyndige museumsmedarbejdere og tålmodige besøgende, og selvfølgelig de mange fonde, sponsorer og offentlige institutioner, som har hjulpet Gammel Estrup med at nå i mål med projektet.

I kølvandet på det store arbejde med taget, er der dukket mange nye informationer op, og museet har fået værdifuld ny viden, som kan bruges i det videre arbejde med forskning i og formidling af den danske herregårdshistorie.

Undervejs i arbejdet med udskiftningen af taget blev der også fundet spor af Gammel Estrups tidligere indretning og lofternes funktion gennem tiden. Den nye viden om lofterne munder i første omgang ud i en udstilling på sydloftet, der skal åbne for publikum i sommeren 2025.

Hent pressemeddelelse (pdf)

Dansk Center for Herregårdsforskning får 4 mio kr til forskning i tjenestefolk

Dansk Center for Herregårdsforskning har netop modtaget 3.931.579 kr. fra Augustinus Fonden til to forskellige projekter, som på hver sin måde vil kaste lys over den store gruppe af mennesker, der i fortiden tjente på de danske herregårde.

Augustinus Fonden har bevilget penge til to projekter. Det ene projekt, et ph.d.-projekt, skal først og fremmest gå i dybden med at forstå nogle af dynamikkerne mellem herregårdens tjenestefolk og mellem herskab og tjenestefolk på udvalgte herregårde. Det andet, et stort databaseprojekt, skal i bredden skabe det store overblik over denne befolkningsgruppe på alle danske herregårde.

Læs hele pressemeddelelsen om bevillingen fra Augustinus Fonden.

 

Foto: Tjenerstaben på herregården Frijsenborg ved Hammel i Østjylland, 13. november 1894. Lokalhistorisk Arkiv Hammel.

Kom til jul for herskab og tjenestefolk fra 26. november til 22. december

Oplev den ægte herregårdsjul på Gammel Estrup! Vær med, når herskab og tjenestefolk gør deres juleforberedelser. Se, hvordan både greven og hans ansatte holdt jul for 100 år siden. Køb juletræer og -pynt og smag på julen, når husjomfruen laver julebag som på oldemors tid.

Alle dage kan du opleve særudstillingen Jul for herskab og tjenestefolk anno 1918. Herregårdskøkkenet har åbent med salg af kaffe og kage, og der er gennemført julestemning på hele den julepyntede herregård. Besøg også skovarbejderhuset, der er pyntet til jul, følg julesporet for børn og klip din egen historiske julepynt.

I weekenderne er der masser af aktiviteter for store og små. Man kan være med i bageværkstedet og synge julen ind i Riddersalen, eller man kan besøge spejderne, der sælger æbleskiver i Orangeriet og køb juletræer og pynt af de lokale Lions Club Svaner.

Se hele juleprogrammet.

Hent pressemeddelelse om jul på Gammel Estrup (pdf).

Tagprojekt reddet med ekstra bevilling

Norddjurs Kommune har netop bevilget 400.000 kr. til den aktuelle tagrenovering på Gammel Estrup.

Projektet var fuldt finansieret, men ubehagelige fund af rådskader samt den almindelige prisudvikling har gjort, at det er blevet dyrere end først beregnet, og museet så ind i at skulle sløjfe helt centrale dele af projektet.

Det er nu ikke aktuelt, da kommunen og de kommunale politikere har valgt at hjælpe museet med at nå helt i mål.

Tagprojektet forventes færdigt i løbet af efteråret, og allerede fra sommeren 2025, vil museets gæster kunne komme op på lofterne og se tagkonstruktionen.

Tagrenoveringen er det største restaureringsprojekt i museets historie. Projektet er muliggjort af en rekordstor bevilling fra AP Møller Fonden.

Nu skal jorden opvarme Gammel Estrup

Danmarks Herregårdsmuseum har netop taget første spadestik til et nyt jordvarmeanlæg, der skal nedbringe museets CO2-udledning med 86% i forbindelse med opvarmning.

Museet har tidligere primært været afhængig af olie i opvarmningen af den gamle fredede bygning, men det skal nu være slut. Takket være fonde og sponsorer er det blevet muligt at etablere et moderne jordvarmeanlæg, der skal reducere både energiforbrug, CO2-udledning og økonomiske udgifter.

Jordvarmeanlægget graves ned i det fugtige engområde øst for Gammel Estrup, hvor jordbundsforholdene tilbyder ideelle betingelser. Anlægget forbindes via slanger under Alling å til selve pumpeanlægget, der placeres bag isopbevaringshuset ved museets vareindkørsel.

Arbejdet forventes afsluttet i oktober 2024.

Engområdet er generøst stillet til rådighed af Løvenholm Fonden. Etablering af jordvarmeanlægget er muliggjort med støtte fra @Slots- og Kulturstyrelsen pulje til energioptimerende tiltag, Norlys Vækstpulje, Bodil Pedersen Fonden, Kjellerup Group A/S, Vølund Varmeteknik A/S og DJURSLANDS BANK.

Læs pressemeddelelse om jordvarme (pdf).

Foto: Lasse Meldgaard Pedersen fra Kjellerup Group, museumsdirektør Kasper Steenfeldt Tipsmark og Søren Simonsen fra Vølund Varmeteknik beser området, hvor maskinerne går i jorden i begyndelsen af september.

Gammel Estrup er lukket mandag den 30. september

Udskiftningen af taget på Gammel Estrup går ind i allersidste fase, og stilladset skal tages ned.

Det betyder, at der kommer en stor mobilkran, som vil holde på broen og spærre vejen ind til herregården, mens der tages overdækning ned fra taget.

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum har derfor af sikkerhedshensyn valgt at lukke museet for besøgende mandag den 30. september .

Tirsdag den 1. oktober er det igen muligt at komme ind på museet. Onsdag den 2. oktober kranes der igen, men museet er åbent og her vil kranføreren holde pause og sluse gæster sikkert igennem.

Vores gode naboer på Det Grønne Museum holder åbent som normalt den 30. september (entrépris til Det Grønne Museum er denne dag 70 kr.).

Tagudskiftningen på Gammel Estrup er det største restaureringsprojekt i museets historie, og det er første gang i 400 år at hele taget udskiftes på én gang.

Vi takker for forståelsen for det besvær, det har medført, og glæder os til herregården får sit normale udseende tilbage i december.

Gammel Estrup inviterer til gratis kulturskattejagt til herregårde i Norddjurs

I juli og august måned kan man tage på borg- og herregårdsjagt på det nordlige Djursland. Tæt ved 19 herregårde og borganlæg i Norddjurs Kommune ligger der i hele juli og august særlige bemalede sten, som man kan finde og få en historie med på vejen.

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum har sammen med en lokal kunstner, lavet de særlige ”kulturskattesten”, der sommeren igennem ligger skjult på særligt udvalgte steder. Skattejagten skal gøre opmærksom på de mange historiske herregårdsområder, der findes i kommunen.

Man kan hente et gratis skattekort digitalt via linket www.gammelestrup.dk/sten. Når man finder en sten, kan man tage et billede af sig selv med stenen og sende det til museet, for at deltage i konkurrencen om en præmie fra Gammel Estrups butik.

Kulturskattejagten er støttet af Kulturring Østjylland.

Læs mere om kulturskattejagten i pressemeddelelsen (pdf).

Rekordstort antal herregårde åbnede på Herregårdenes Dag 18. august 2024

Da Herregårdenes Dag den 18. august blev afholdt for sjette gang, var der mulighed for at besøge hele 52 spændende slotte og herregårde landet over.

Herregårdenes Dag er iværksat af Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, og tanken bag begivenheden er at sætte fokus på de danske slotte og herregårde, som er en væsentlig, men ofte overset, del af den danske kulturarv.

På Herregårdenes Dag åbner slotte og herregårde over hele landet med for eksempel rundvisninger og havevandringer, levendegørelse og markeder, koncert og kaffebord. Nogle steder er det gratis – andre steder betales entré.

Herregårdenes Dag afholdes igen 17. august 2025.

Se mere på Herregårdenes Dags hjemmeside.

Ny kanoanløbsplads med historiefortælling åbnet

Sommervejret udeblev, men der var stadig højt humør på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, hvor den nye kanoplads, der rummer både anløbsplads til kanoer og et opholdsområde med historiefortællinger, blev indviet lørdag den 22. juni.

formand for kultur- og fritidsudvalget I Norddjurs Kommune, Allan Gjersbøl Jørgensen, indviede den nye kanoplads, der skal komme både kanosejlende turister og lokalbefolkning til gode.

Kanopladsen giver både mulighed for at holde pause i det grønne og for at blive klogere på historien om åen og Gammel Estrup. Den rummer nemlig udover en anløbsplads med landtrækningsrampe til kanoer, også et opholdsområde med borde-bænkesæt, to børne-joller, en lydstation med fortællinger om Gammel Estrup og åen samt et digitalt univers om området, som kan tilgås via mobiltelefon.

Kanopladsen ved Gammel Estrup er støttet af Nordea-fondens Her gror vi-pulje, Norddjurs Kommunes Outdoorpulje samt Park og Landskab ApS.

Læs pressemeddelelse om kanopladsen (pdf).

Gammel Estrup afholder Danmarks eneste 1700-talsfestival 22-23 juni

Kom med på en rejse 250 år tilbage i tiden og mød både grever og grevinder, lakajer og ridefoged, bønder og håndværkere, gøglere og soldater, når 1700-tallet vækkes til live ved Danmarks eneste 1700-talsfestival

Den 22. og 23. juni indtager op mod 150 frivillige herregården Gammel Estrup for at skabe en enestående 1700-talskulisse.

1700-tallet for høj og lav

På det livlige marked kan man møde bønderne, der falbyder deres varer, mens gøglere og taskenspillere fylder luften med larm og ægte markedsstemning. Pølser og pandekager steges over bål, grøntsager og nybagt brød sælges, mens bødker og børstenbinder, kniplersker, pileflettere og andet godtfolk arbejder med de gamle håndværksteknikker. Indenfor i herregårdens sale kan man opleve de fornemme adelsfolk i deres store kjoler og pudrede parykker blive opvartet af tjenestefolk, mens de drikker te, musicerer, danser menuet og konverserer.

Meningen med hele dette totalteater er at vise 1700-tallets samfund, som det var for både høj og lav: ”1700-tallet er en meget spændende periode i vores historie, hvor der var kæmpestor forskel på høj og lav. Indenfor i de fine stuer på godserne levede overklassen et liv i enorm luksus, og grever og grevinder var mestre i at iscenesætte sig selv med både et gennemført udseende og særlige herskabelige gøremål som tedrikning og musiceren, fægtekunst og promenader i haven. Det står i skarp kontrast til livet uden for herregårdens mure, hvor almindelige mennesker arbejdede hårdt og levede deres liv fokuseret på at skabe en bare nogenlunde rimelig tilværelse for deres familie. For selvom Oplysningstidens idealer om frihed og lighed langsomt vandt frem fra slutningen af 1700-tallet, levede langt størstedelen af den danske befolkning i det meste af 1700-tallet som stavnsbundne bønder underlagt herremanden og det lokale gods. Livet på landet var hårdt, og markedsdage, som den vi genskaber på Gammel Estrup, var et kærkomment afbræk fra den slidsomme hverdag”, forklarer museumsinspektør Marie Kirstine Elkjær, der er projektleder på 1700-talsfestivalen.

Læs hele pressemeddelelsen om 1700-talsfestivalen (pdf).