fbpx

Billet: Foredragsrække om adelig dannelse, september 2025

130,00 DKK350,00 DKK

Varenummer (SKU): N/A Kategorier: ,

Beskrivelse

Kom til tre underholdende aftener med fokus på adelig dannelse gennem tiden

Ved denne foredragsrække ser vi nærmere på dannelse fra tre forskellige vinkler. På to torsdage dykker vi ned i historien og tidligere tiders dannelsesbegreb for at slutte en fredag aften med fokus på dannelsen i dag – eller manglen på samme.

 

Torsdag den 4. september:

Den perfekte hofmand. Ridning, dannelse og adelige idealer i renæssancen

Ved det første foredrag i rækken fortæller historiker og museumsdirektør Kasper Steenfeldt Tipsmark om dannelse og adelige idealer i renæssancen – herunder den særlige betydning, som heste havde i den forbindelse.

Der har til alle tider ligget fordele i at vide, hvordan man mest hensigtsmæssigt begår sig i mødet med andre. Tilbage i 15- og 1600-tallet var det ikke bare en fordel, her var den en afgørende nødvendighed, at danske adelsmænd og -fruer kunne føre sig på standsmæssig vis, når de deltog i kongens storslåede fester med rytteroptog, dans og middage, eller når de havde deres daglige gang i hoffets allerinderste cirkler.

Med afsæt i knivskarpe råd fra italieneren Baldassarre Castigliones dannelsesmanual Il Cortegiano (Hofmanden) fra 1528 og eksempler fra ejerne på Gammel Estrup dykker vi ned i de fascinerende og til tider ekstreme krav, der var til at begå sig ved hoffet i renæssancen, hvor den perfekte hofmand både skulle være dannet udi ridning, fægtning og dans, men også være bogligt dannet inden for alt lige fra litteratur til geografi og teologi. Den perfekte hofmand skulle være et renæssancemenneske, men han skulle også vide, hvordan man helt basalt begår sig i mødet med andre, og det er netop her, at vi også i dag kan lære af en 500 år gammel dannelsesmanual. Mødet mellem mennesker er tidsløst!

 

Torsdag den 11. september:

Dårlig dannelse. Et foredrag om upassende adelsmænd og slette kavalerer

Klaus Højbjerg, der er forskningsmedarbejder ved Dansk Center for Herregårdsforskning, giver ved dette underholdende foredrag et indblik i dårlig opførsel, mangel på klasse og stil hos tidligere tiders adelsfolk.

For adelsmænd og godsejere var det igennem århundreder afgørende, at man forstod nøje at begå sig således som det forventedes af ens stand – mangel på kendskab eller evne til at efterleve det fælles dannelsesideal kunne i yderste konsekvens medføre social deroute. Med dette foredrag skal vi se nærmere på nogen af dem, der trådte ved siden af – nogle af dem, der ikke levede op til idealerne.

Vi stifter blandt andet bekendtskab med Siegfried von Rindscheid til Herningsholm, der sine fornemme silkeklædninger, sølvbeslåede stokke, prydvåben og perlestukne fløjlshuer til trods var en umanerlig grov herre, der grundløst pryglede sine tjenestefolk, brugte sin hustrus penge og dertil udviste mangel på ydmyghed overfor kongen (det sidste var nok det værste) og Erik Lange til Engelsholm, der ganske i tråd med tidens elitekultur syslede med alkymi, men som blev så optaget af det, at han satte sit gods over styr og ragede uklar med flere af sine standsfæller.

 

Fredag den 19. september:

Servietten skal ligge i skødet! En guide til god etikette

Hvordan begår man sig egentlig ved et middagsbord? Det handler ikke om, hvordan man selv synes, at det går. Eller om at have ret til at gøre, som det passer én, for det står selvfølgelig enhver frit for. Det handler måske mere om, hvad omverden tænker, når man sidder der ved spisebordet og fægter med kniv og gaffel, som sad man i en robåd mens man peger med den ”ene af sine årer” på andre personer under en samtale. Måske er der nogen, som i stedet gerne vil lære noget nyt og få den glæde at kunne begå sig i et hvert selskab?

Ved det tredje og sidste foredrag giver Anna von Lowzow en underholdende indføring og praktisk guide til etikette og gode manerer. Anna von Lowzow er instruktør ved Nordisk Film og opvokset på herregården Lerchenborg. Hun fortæller: “Jeg var knap fyldt 25 år, da rektoren for Eksport Skolen i Hillerød kontaktede mig og spurgte, om jeg ville undervise deres elever i at spise pænt. Det var visionært af en leder. Og det var nødvendigt, for de unge mennesker havde problemer, når de kom ud i verden og pludselig fandt sig selv siddende ved et spisebord i et forretningsøjemed og ikke anede, hvordan man spiser med kniv og gaffel. Det er til gengæld enkelt og nemt at lære. Herefter kommer det sværeste; nemlig selv at lade være med at rette på andre, næste gang man sidder dér ved bordet”.

 

Praktisk

Tid: 4. september, 11. september og 19. september. Alle foredrag begynder kl. 19. Bemærk, de første to foredrag ligger om torsdagen, mens det sidste er en fredag.

Sted: Gammel Estrup, Randersvej 2, 8963 Auning. Parkering på p-pladsen, Randersvej 4.

Pris: Det koster 130 kr. pr. foredrag – en kombibillet til alle tre foredrag koster 350 kr. I prisen er inkluderet en kop kaffe/glas vin og lidt sødt fra Herregårdskøkkenet.

Mailkvittering fungerer som billet.

For mere info om arrangementet kontakt museumsbutikken@gammelestrup.dk eller tlf. 8648 3001.

 

Foto: ”Selskab med dansende par i interiør” af Christoffel Jacobsz. van der Laemen, formodentlig malet 1640-1649. SMK.

Yderligere information

Billettype

Foredrag 4. september, Foredrag 11. september, Foredrag 19. september, Kombibillet til alle tre foredrag