Netop nu skal politikerne i gang med at forhandle Finansloven for 2021. De midlertidige 4-årige bevillinger til museerne udløber ved årsskiftet, og Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum er et af de museer, som bliver hårdt ramt, hvis tilskuddene ikke forlænges.
Museumsdirektør Britta Andersen frygter for konsekvenserne både for bevaring af den vigtige kulturarv, som Gammel Estrup udgør. Og for udviklingen af det i forvejen sparsomme kulturudbud, der er på landet.
”Vi er vant til at klare os for få midler, men der er simpelthen også en grænse for, hvor lidt vi kan overleve på. Museet har gennem de senere år fået etableret et moderne, professionelt museum, hvor vi både har sikret kulturarven for eftertiden og skabt formidling af høj kvalitet og forskning på internationalt niveau. Forudsætningen for dette har været, at vi har været dygtige til at hente private midler fra fonde og sponsorer, og for hver offentlig krone vi modtager, skaffer vi selv tre. Det er vi meget stolte af, men det kan også kun lade sig gøre, hvis vi får et minimum af finansiering fra staten”, forklarer museumsdirektøren, der frygter, at en vigtig del af kulturarven vil gå tabt, hvis museets i forvejen beskedne statslige tilskud nu beskæres.
Fonde giver ikke til drift
”Fondstilskud forudsætter egenfinansiering, så vores statstilskud er helt essentielt, for at vi både kan bevare den fredede bygning og det bevaringsværdige kulturmiljø og samtidig kan blive ved med at udvikle museet og nærværende formidlingstilbud til de ca. 100.000 danske og udenlandske besøgende, der lægger vejen forbi Gammel Estrup hvert år”, siger hun. (31.08.20)