fbpx

Køkkenregionerne

Begyndelsen af 1900-tallet

I stueetagen med indgang fra porten ligger tjenestefolkenes afdeling. Først finder man Folkestuen, hvor tjenestefolkene indtog deres daglige måltider. Dernæst ligger Husjomfruens kammer indrettet pænt, men sparsomt, med seng, kommode og få personlige ejendele. I begyndelsen af 1900-tallet hed husjomfruen på Gammel Estrup Ottilie Olesen, og man kan stadig i dag se, hvor hun har ridset sit navn i ruden i kammerets vindue.

Herregårdskøkkenet ved siden af er på mange måder husets hjerte. Herfra stiger varmen fra brændekomfuret op gennem huset, og duften af hjemmebag blander sig med køkkenpigernes snak. Køkkenet er indrettet som i begyndelsen af 1900-tallet, hvor den sidste greve boede på Gammel Estrup. Her stod husjomfruen og hendes køkkenpiger for madlavningen til hele herregårdens store husstand. Råvarerne kom fra landbruget, skoven, søerne og haverne omkring herregården og blev opbevaret i det tilstødende fadebur, indtil de blev tilberedt på det store brændekomfur.

Herregårdskøkkenet er bemandet, og der er salg af kaffe og kage i alle skoleferier og op til jul.