Haver og kulturmiljø
Omkring Gammel Estrup kan man opleve et helstøbt herregårdskulturmiljø. Nord for hovedbygningen ligger den symmetrisk anlagte barokhave, som fungerede som prydhave for herskabet. Haven er reetableret i 2003 efter 1700-tallets idealer og rummer i dag desuden smukke staudebede samt de originale Orangerier fra 1700-tallet.
Bag barokhaven ligger æblehaven med mange gamle sorter og herregårdens drivhus og køkkenhave, som forsyner Herregårdskøkkenet med grøntsager. Se hvilke planter, der findes i køkkenhaven (pdf). Øst for barokhaven ned mod Alling Å ligger Herregårdslegepladsen, som blev etableret i 2023.
Sydøst for hovedbygningen finder man karpedammene, som husede fisk til madlavning, samt Isopbevaringshuset, som viser, hvordan man opbevarede is til afkøling af madvarer, før fryseren blev opfundet. Længere mod øst løber Allingå, og bag denne ligger de sumpede enge, som i tidligere tider beskyttede herregården mod udefrakommende fjender. Langs åen er etableret en kanoanløbsplads med opholdsområde.
Mod vest er herregården omkranset af dobbelte voldgrave og på den anden side ligger Gammel Estrups avlsbygninger, som i dag rummer Det Grønne Museum. På den anden side af hovedvejen ligger Helligbjerget og den gamle herregårdsskov med familien Scheels gravplads og det lille skovarbejderhus i Lunden. Her kan man se, hvordan herregårdens arbejdere boede for knap hundrede år siden. Se afmærkede ture og lydspor i skoven.
Områderne omkring Gammel Estrup kan frit benyttes udenfor museets åbningstid. Gammel Estrup er omgivet af vand, og man bør derfor være opmærksom, når man udforsker området. Færdsel på området er altid på eget ansvar.