fbpx

Museumsreform: Museerne skal arbejde for samfundet – ikke tjene på det

Det er glædeligt, at museer kan tjene penge, som de kan bruge på deres kerneopgaver. Men der skal ikke gives tilskud for succesfuld kommercialisering og høje entreindtægter. Derfor bør indtægtsparameteret ikke indgå i en kommende tilskudsmodel.

Problematisk parameter

Det foreslåede indtægtsparameter rummer adskillige forvridende elementer.

For det første er det problematisk, at der ligger en indbygget forbindelse mellem indtægtsparameteret og besøgstalsparameteret gennem entré, hvorved den samme målbarhed anvendes to gange og dermed tæller dobbelt. Der vil altså også være dobbelt incitament til at vælge den kommercielle vej for sit museum, og det mangfoldige museumsvæsen vil være truet. Desuden skaber samspillet mellem indtægt og besøgstal ulige konkurrence ved at favorisere bymuseer og museer i turistområder.

For det andet giver det anledning til stor usikkerhed, at indtægtsparameteret påvirkes af fondsstøtte, hvor eksempelvis enkeltstående anlægsbevillinger vil medføre store udsving med omfattende konsekvenser, hvor museer skubbes op og ned ad trappetrin eller byggeklodser.

For det tredje er der en særlig udfordring med museer med nationale ansvarsområder, som ikke nødvendigvis har de store indtægter fra kommunalt tilskud og hvor staten har en særlig tilskudsforpligtelse.

Hertil kommer også det mest afgørende forhold: at museer per definition ikke har til formål at generere profit.

Non-profit institutioner

Museerne er almennyttige, kulturbærende institutioner i samfundet, som sikrer, at alle borgere får adgang til kunst og kultur, historie og dannelse. Museerne sikrer national identitet og sammenhængskraft, og det er derfor uhyre vigtigt, at vi ikke får lavet et system, hvor museernes overlevelse kommer til at afhænge af kommerciel succes.

Det er man opmærksom på i vores europæiske nabolande, som det fremgår af ICOMs nye museumsdefinition fra 2022, hvor der netop er øget fokus på socialt engagement, og hvor første linje står helt centralt: “Et museum er en permanent non-profit institution, der tjener samfundet gennem forskning, indsamling, bevaring, formidling og udstilling af materiel og immateriel kulturarv”. Museer må gerne tjene penge, men de har ikke til formål at være forretninger og generere overskud. Deres vigtigste opgave er at arbejde i samfundets tjeneste.

Hvis indtægtsparameteret bliver en realitet, vil vi på museumsområdet se en bevægelse imod profitmotiveret adfærd, hvor alle museer vil søge at bedre deres indtægter gennem målrettede kommercielle aktiviteter, mens ikke-rentabelt samfundsengagement vil nedprioriteres. For eksempel vil der ikke være et incitament til at tiltrække besøgende under 18 år, da disse går gratis ind på museerne.

Museerne skal arbejde for samfundet

Man får, hvad man måler på.

Derfor må man fra politisk side spørge sig selv, om man med indtægtsparameteret vil skubbe de danske museer i en kommerciel retning og væk fra deres almennyttige rolle og det internationale museumsfællesskab.

Eller om man vil udelade indtægtsparameteret og forsat gå forrest som et af verdens fremmeste og mest nytænkende museumsvæsner, hvor nytænkningen sker inden for måden, hvorpå museer arbejder i samfundets tjeneste og ikke tjener på samfundet.

Museernes kerneopgaver omfatter forskning, indsamling, bevaring, formidling og udstilling af materiel og immateriel kulturarv til glæde og gavn for alle danskere. Det er varetagelsen af disse kerneopgaver, der skal gives statstilskud efter. Ikke indtægt.

Debatindlægget er en let forkortet version af et indlæg bragt på Altinget 18.12.2023, af Kasper Steenfeldt Tipsmark, Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, Jesper Bækgaard, Museum Østjylland, Anders Gaardboe Jensen, Holstebro Kunstmuseum, Lene Høst-Madsen, Museum Skanderborg, Bo Skaarup, Naturhistorisk Museum Aarhus, Kristine Holm-Jensen, Museum Midtjylland.