fbpx

Enestående maleri vender hjem til Gammel Estrup

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum har netop erhvervet et enestående portræt af Berthe Brockenhuus f. Scheel (1767-87), malet af Jens Juel (1745-1802).

Maleriet er en sand perle, og dets betydning for museet og fortællingen om Gammel Estrup og ejerfamilien kan ikke overdrives.

Jens Juels portræt af den unge Berthe Brockenhuus stammer oprindelig fra Gammel Estrup, men ”forsvandt”, da familien i 1926 var nødsaget til at sælge herregården efter næsten 600 år i familiens eje.

Bag på portrættet findes endnu en etiket med stamhuset og et nummer på bagsiden. Sedlen viser, at maleriet var en del af stamhuset Gammel Estrup, og således hørte til den væsentligste og mest centrale del af herregårdens samling.

Familien Scheel på Gammel Estrup tilhørte i 1700-tallet landets absolutte elite såvel økonomisk som kulturelt, og i løbet af århundredet lod slægten sig portrættere af nogle af tidens største kunstnere som Jens Juel, Alexander Roslin, Baltazar Denner og Peder Als. Museet råder i dag over en lang række af disse portrætter, der udgør guldet i museets samling og udstilling, og maleriet af Berthe Brockenhuus taler direkte ind i denne fornemme række.

I sommeren 2022 vil maleriet af Berthe Brockenhuus komme op at hænge i Salonen på Gammel Estrups førstesal, hvor man i forvejen kan se Jens Juels portrætter af Berthe Brockenhuus’ bror “den vilde” greve Jørgen Scheel (1768-1825) og hustruen Christiane Mette Bille-Brahe (1771-1844) samt bedsteforældregenerationen overstaldmester Jørgen Scheel (1718-1786) og Charlotte Louise von Plessen (1720-1801).

Købet af maleriet har været muligt takket være Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Lizzie og Ejler Ruges Kunstfond.