Med en gennemgribende opdatering af det digitale opslagsværk danskeherregaarde.dk får historien om de mange ansatte i hovedbygninger og på avlsgårde nemlig nu den fremtrædende plads i fortællingen om de danske herregårde, som den fortjener på linje med den traditionelle ejerhistorie.
Tanken er, at danskeherregaarde.dk skal være indgangsvinkel til alle facetter af den danske herregårdshistorie, og her udgør tjenestefolkene en helt afgørende del: ”www.danskeherregaarde.dk rummer både generel viden om de danske herregårde og detaljeret viden om hver enkelt af de 730 danske herregårde og deres udvikling over tid. Men der har simpelthen manglet en vigtig brik i historien – nemlig historien om herregårdenes ansatte, der udgjorde langt de fleste af herregårdens mennesker og var forudsætningen for, at de store godser fungerede. Det råder vi bod på nu med en række temaartikler om tjenestefolkenes historie, funktion og vilkår. Samtidig lancerer vi oplysninger fra første trin af en omfattende tyendedatabase – som i første omgang leverer en landsdækkende oversigt over hver enkelt herregårds ansatte i 1787. Det er oplysninger, der kan findes på danskeherregaarde.dk under hver enkelt af de 730 herregårde på linje med information om bygninger, landskab og ejerhistorie”, forklarer bestyrelsesformand i Dansk Center for Herregårdsforskning, Britta Andersen, og understreger, at det store arbejde med tjenestefolkenes historie fortsættes over de kommende år.
Dansk Center for Herregårdsforskning står bag den nye www.danskeherregaarde.dk, der udover temaet om tjenestefolk rummer et tema om herregårdslandskab med artikler og podcasts. Tjek det ud på: www.danskeherregaarde.dk eller læs mere i pressemeddelelsen (pdf).