Herskab og tjenestefolk
Målgruppe: Indskoling
Fag: Dansk, Idræt, Natur/Teknologi
Varighed: Ca. 3 timer
Pris: 1500 kr.
Tema: Frem til industrialiseringen i slutningen af 1800-tallet udgjorde herregårdene nogle af landets største arbejdspladser. Eleverne vil på egne kroppe opleve de mange arbejdsopgaver, som var tilknyttede herregårdens hovedbygning og have. Eleverne præsenteres for eksempler på sociale klasser og kulturelle fællesskaber og får indsigt i de ansattes mulighed for politisk indflydelse.
Forløb: Med udgangspunkt i museets samling præsenteres eleverne for tjenestefolkene og herskaberne. Hernæst skal eleverne prøve kræfter med livet på herregården omkring år 1900. Dagens aktiviteter afhænger af vejr og årstid.
Samfundets opbyggelse – vi lærer om forskellige samfundsgrupper og deres vilkår. Læringen forankres igennem skriftligt arbejde med de såkaldte skudsmålsbøger.
Arbejde, håndværk og arbejderliv – vi lærer om tjenestefolkenes dagligdag og livsverden ved at trække i arbejdstøjet og prøve kræfter med datidens tyendearbejde.
Rig og fattig – vi skaber en kontrast til herskabets rigdom ved at lære om samfundets laveste mennesker.
Sæsonbetinget: Vi taler om herregården som selvforsynende enhed, og aktiviteterne tager udgangspunkt i naturens ressourcer og herregårdshavens rigdom i haver og i skov