fbpx

Herskab og tjenestefolk

Målgruppe: Indskoling

Fag: Kristendomskundskab, Dansk, Idræt, Natur/Teknologi

Varighed: Ca. 3 timer

Pris: 1500 kr.

 

Vi udforsker historien og livet på en herregård for samfundets rigeste adelsmænd og kvinder igennem øjnene på nogle af de fattigste, nemlig tjenestefolkene. Som tjenestefolk på en herregård omkring år 1900 oplever vi på egen krop nogle af de mange arbejdsopgaver for de mennesker som var tilknyttet herregården. Vi undersøger nogle af de problemstillinger der knytter sig til lighed og ulighed og demokratiets udvikling fra grundloven til i dag.

 

Beskrivelse af forløb

En formidler udklædt som tjenesteperson tager imod eleverne, der præsenteres for forskellige livsfortællinger og kulturelle fællesskaber igennem tjenestefolkenes historier. Vi taler om hvad der er retfærdigt og uretfærdigt og hvad der er lige og ulige, og begynder med et rollespil. Igennem blandt andet udklædning, skaber eleverne deres egen tjenesteperson, og udtrykker sig igennem kreative og skriftlige øvelser i deres egen skudsmålsbog. De skal også pakke en kuffert, så de er klar til at flytte ind på herregården og herigennem forholde sig empatisk til historiske personers valg og livsvilkår.

 

Efterfølgende skal eleverne med udgangspunkt i museets samling dykke ned i de konkrete livsvilkår for herskab og tjenestefolk. Eleverne prøver undervejs kræfter med livet på herregården omkring år 1900 og lærer om forskellige samfundsgruppers dagligdag og livsverden igennem fysiske og sanselige aktiviteter, der også gør brug af teambuilding.

 

Herigennem opbygger eleverne empati og forståelse for andre menneskers forskelligartede livsvilkår og forudsætninger.

 

Med eftermaterialet kan eleverne når I er kommet hjem i klassen foretage simple og vedkommende valg og fravalg i forbindelse med lovgivning vedrørende tjenestefolkenes rettigheder og livsvilkår.