98,00 DKK
Description
Herrens mark
Red. af Britta Andersen og Klaus Højbjerg. Udg. af Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum 2022.
De danske landområders landskaber har siden senmiddelalderen været præget af herregårdene, deres bygningsmasse, produktion, forhold til lokalbefolkningen og de landskabelige ’herligheder’, som de opdyrkede og værnede om. Sporene efter herregårdenes historiske tilstedeværelse i landskabet er stadig mærkbare og er med til at forme vores naturoplevelser og naturforståelse i dag. Og herregårdene sætter som moderne virksomheder fortsat præg på landskabet gennem deres samspil med det. De store, imponerende hovedbygninger optræder i vores bevidsthed som et naturligt centrum for herregårdenes kulturmiljøer, men de er blot ét element blandt flere i en større helhed, der udgør det samlede herregårdslandskab.
I denne bog bringes herregårdslandskabet i Danmark på banen gennem en række introducerende artikler. De kaster hver især lys over herregårdens produktionslandskab, samspillet mellem herregård og fæstegård i landskabet, de herskabelige sider og anvendelser af landskabet nær ved og langt fra hovedbygningen i fortid og nutid og sidst men ikke mindst en europæiske kontekst som de danske herregårdslandskaber også er en del af.
Bogens artikler er forfattet af medarbejdere hos Dansk Center for Herregårdsforskning ved Gammel Estrup, Danmarks Herregårdsmuseum med forord af museumsdirektør Britta Andersen.
Artikler
Hvad er et herregårdslandskab?
Godsejeren og fæstebondens landskab
Produktionslandskabet
Herskabet i landskabet
Herregårdsjagten og landskabet
De danske herregårdshaver
Herregårdens hovedbygning og landskabet
Europæiske herregårdslandskaber
Herregårdslandskabet i dag