fbpx

Dansk Center for Herregårdsforskning

Dansk Center for Herregårdsforskning er et samarbejde mellem Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, Nationalmuseet, Aarhus Universitet og Arkitektskolen i Aarhus.

Centeret udgør Gammel Estrups forskningsafdeling og tilvejebringer løbende viden, der understøtter museets mange formidlingsaktiviteter.

 

Nationalt forskningscenter

Gennem breve, dagbøger, regnskaber, genstande og mange andre efterladte vidnesbyrd undersøger centerets forskere historien om og livet på herregårdene. De analyserer de gamle huses arkitektur og bidrager dermed til at forbedre mulighederne for deres bevaring. De beskriver vilkårene for de mange mennesker, der var tilknyttet godserne, og udbygger viden om landområdernes udvikling. De tegner billedet af tidligere tiders herskabelige liv, fortidens mest raffinerede livsstil og skæbner på toppen af hierarkiet og i magtens centrum, og de observerer betingelserne for livet på herregårdene i dag og udpeger udviklingsmulighederne.

Dansk Center for Herregårdsforskning formidler sine resultater gennem hjemmesiden www.herregaardsforskning.dk, foredrag, konferencer, vidensfestivaler, udstillinger, udgivelser, guidede ture og digitale projekter. Centeret er sparringspartner for forskere, studerende, herregårdsejere, organisationer, journalister, slægtsforskere og private med engagement i herregårdenes fortid og nutid. Centeret er desuden koordinator for det danske netværk Slots- og Herregårdsforum, der fungerer som møde- og diskussionsforum for personer, der er interesseret i bevarelse af, formidling af og forskning i de danske herregårde samt for det nordiske herregårdsforskningsnetværk, der hvert år samles omkring konferencebegivenheden Nordisk Slots- og Herregårdssymposium. Centeret driver også hjemmesiderne www.danskeherregaarde.dk samt www.herregaardskortet.dk, der samler information om landets herregårde.
 

Internationalt forum for herregårdsforskning

I 2015 blev det internationale forskningsnetværk: ENCOUNTER: European Network for Country House and Estate Research etableret med Dansk Center for Herregårdsforskning som tovholder og primus motor.

Gå til Dansk Center for Herregårdsforskning