Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Restaurering af altertavle

9. august 2017 - 18. august 2017

Følg konservatorens arbejde med at restaurere altertavlen i Kapellet på Gammel Estrup. 

Christen Skeel (1623-88) og Birgitte Rosenkrantz (1633-77) ejede Gammel Estrup i slutningen af 1600-tallet. I den periode indrettede de herregårdens kapel.

Kappellets altertavle forestiller Kristus for Pilatus og er en kopi af den hollandske maler Rembrandts Ecce Homo. Maleriet forestiller scenen i biblen, hvor Pilatus spørger folket, om han skal dømme Kristus eller morderen Barabbas. I fortællingen har de jødiske præster fyldt befolkningen med vranglære, og den ophidsede folkemængde dømmer derfor Kristus til korset i stedet for Barbaras.

Motivet er luthersk og har flere lag af fortællinger. Det er her, at Kristus bliver dømt til at være offer for alle menneskets synder. Men det er også en fortælling om, hvordan præsteskabet underviste vranglære. Netop det sidste var en af grundene til, at den europæiske reformation kom til Danmark i 1536. Kirken forvaltede i følge kritikere ikke troen sandfærdigt. Derfor havde kirken brug for en øvrighed til at sørge for, at folket blev undervist i den rette tro. Øvrighed var dengang det samme som adelen.

Altertavlen tjente derfor et dobbelt formål. Den skulle både betone den rette tro, men samtidig også illustrere præsteskabets svig og dermed nødvendighed for en adelig øvrighed, som kunne kontrollere præsterne (og resten af befolkningen).

Konservatoren arbejder med restaureringen af den smukke altertavle i perioden 9.-18. august.

Detaljer

Start:
9. august 2017
Slut:
18. august 2017

Arrangør

Gammel Estrup – Herregårdsmuseet
Telefon:
(+45) 8648 3001
E-mail:
post@gammelestrup.dk
Hjemmeside:
www.gammelestrup.dk

Sted

Gammel Estrup
Randersvej 2
Auning, 8963 Danmark
Telefon:
86483001
Hjemmeside:
www.gammelestrup.dk