Indlæser Begivenheder

« All Begivenheder

Ny udstilling: Moderne Tider hos Greven

30. juni - 23. december

I 1918 flyttede Christen greve Scheel ind på herregården Gammel Estrup efter moderens, enkegrevinde Scheels, død samme år. Greven overtog Gammel Estrup i en periode, der bød på store forandringer for herregårdene. Ved indgangen til 1900-tallet stod samfundet på tærsklen til moderne tider, og industrialiseringen buldrede derudaf. På mange herregårde gik man forrest i udviklingen af landbrug og industri, og herregården var ofte stedet, hvor moderne tiltag først blev introduceret i lokalområderne. For herregårdene fik dette imidlertid en brat afslutning, da en række nye arve- og jordlove omkring 1920 blev ført ud i livet og fik fatale konsekvenser for en lang række herregårde. Ikke mindst Gammel Estrup, hvor familien efter Christen greve Scheels død i 1926 måtte sælge godset efter næsten 600 år i familien.

Men det kunne ingen vide, da Christen greve Scheel sammen med sin hustru og nogle af sine 11 børn otte år tidligere flyttede ind i herregårdens hovedbygning. Den ”nye” familie tog hurtigt navnlig to rum til sig, nemlig Rygetårnet og Herreværelset, som trods de maskuline navne fungerede som familiens dagligstue, hvor de i flg. beretninger fra tjenestefolk indtog deres kaffe efter frokost og middag. Rygetårnet var dog forbeholdt greven, hvortil han kunne trække sig og ryge uden, at røgen generede hustruen og døtrene. Som det var kutyme, når en ny generation tog over, flyttede familien ind i stuer og sale, der for en stor dels vedkommende var møbleret med tidligere generationers møbler, portrætter osv. Imidlertid satte den nye generation også sit præg på huset med det, der var nyt og moderne for deres tid. Således ser vi på Gammel Estrup og andre herregårde, hvorledes den nymodens grammofon og telefon stod midtimellem familiens fornemme gamle møbler og slægtsportrætter.

Moderne tider hos greven bliver en del af museets permanente udstilling og afslutter således den kronologiske historie, der fortælles gennem husets sale og gemakker fra renæssancen og op til begyndelsen af 1900-tallet.

Udstillingen er muliggjort af støtte fra Augustinus Fonden, Inge og Asker Larsens Fond, Knud Højgaards Fond, Grosserer, N.C. Nielsens Fond, Slots- og Kulturstyrelsen samt Henny og Johan Richters Fond. Hent pressemeddelelse (pdf).

Detaljer

Start:
30. juni
Slut:
23. december