Indlæser Begivenheder

« All Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Ny udstilling: Herremandens Herregård

27. juni 2017 - 23. december 2017

Gammel Estrup – Herregårdsmuseet inviterer indenfor i tre nyistandsatte renæssancerum under titlen Herremandens Herregård. Rummene udgøres af renæssanceherremandens dagligstue – den såkaldte FruerstueKapellet og Kapelgangen.

Rummene – der tager udgangspunkt i Gammel Estrups mægtige renæssanceherremand Eske Brock – fortæller historien om en periode i Danmarks historie, hvor den katolske kirke havde mistet sin position i samfundet, og adelen blev magtfuld og velstående som aldrig før. Standens nye position kom bla. til udtryk i et hidtil uset herregårdsbyggeri, hvis pragt i såvel bygningsværk som interiører afspejlede den nyvundne magt og velstand. Den nye samfundsorden betød tillige, at standen påtog sig rollen som den nye protestantiske tros vogter, og fromhed og religiøsitet blev vigtige idealer for de adelige herrer og fruer. I kraft af sin nye rolle overtog adelen en del af kirkens velfærdsmæssige forpligtelser som skoler, hospitaler og fattigforsorg, og kom således til at spille en central rolle i udviklingen af den gryende danske velfærdsstat.

I de nyistandsatte rum fortælles historien om herremandens nye position i samfundet i Kapellet, Kapelgangen og Fruerstuen. der indrettes i overensstemmelse med tidens og adelsstandens idealer og livsvilkår i 1600-tallet. I Kapellet fortælles om, hvorledes man på mange herregårde indrettede kapeller med særligt udsmykkede herskabsstole for at demonstrere husherrens ophøjede rolle som den, der varetog hustandens religiøsitet og fromhed.  Fruerstuen var hele herskabets daglige opholdsrum, hvor man både spiste og opholdt sig, idet man først senere adskilte spiserum fra opholdsrum. Rummet vil i overensstemmelse med tidens idealer blive forholdsvis spartansk indrettet med bænke og stole langs væggene, hvor man kan forestille sig, at kvinderne sad ret op og ned i timevis og broderede slægtens våbenskjold på duge, puder og tæpper.  Vægge og lofter dekoreres i tidens farver og specielle mønstre efter originalt forlæg fundet på Gammel Estrup.

HKH Prins Joachim åbner Herremandens Herregård 26. juni. Udstillingen er åben for publikum fra 27. juni og bliver en del af museets permanente udstilling om herregårdsliv gennem tiden.

Udstillingen er støttet af Augustinus Fonden, Edith og Godtfred Kirk Christiansens Fond, Salling Fondene og Slots- og Kulturstyrelsen.

Detaljer

Start:
27. juni 2017
Slut:
23. december 2017

Sted

Gammel Estrup
Randersvej 2
Auning, 8963 Danmark
Telefon:
86483001
Hjemmeside:
www.gammelestrup.dk